Mist

november 18th, 2012

Toen ik vanavond uit het raam keek was het weiland verdwenen. Geen gras meer te zien en ook niet het laatste jongvee, wat nog achter het huis in de wei loopt. Alles was gehuld in een dikke laag laaghangende mist, met daarboven de ondergaande zon.

Achter dichte deuren

november 13th, 2012

Nu de bomen bruingetint zijn en de lucht grijs, is de groei wel uit het gras. De koeien zijn nu een weekje binnen. Eigenlijk ook wel weer gezellig zo, vooral met alle koeien die langs de promenade liggen te herkauwen. De dames vinden het ook wel prima zo. Als ze ’s ochtends gemolken zijn en de buik rond hebben gegeten, staat er niet één voor de deur te loeien. Nee, rustig en gezapig zoeken ze een plekje in de stal om eens languit te gaan liggen en vervolgens uren achtereen te herkauwen.

De laatste dagen

oktober 28th, 2012

Het zit er bijna weer op. Het weideseizoen. De koeien gaan nu nog zo’n 1,5 uur per dag naar buiten en verder zijn ze binnen. Niet omdat het te koud is voor de koeien. Deze temperatuur vinden ze aangenamer dan hartje zomer. Maar de groei is uit het gras. Ook al is het gras nog prachtig groen, het bevat weinig voedingsstoffen meer. Ook groeit het bijna niet meer, waardoor beschadigingen als gevolg van het weiden, slecht herstellen. De koeien krijgen nu al het grootste deel van hun rantsoen op stal. Buiten lopen ze alleen nog voor een beetje zon en een frisse neus. Volgende week of de week erna sluiten de staldeuren om in het voorjaar weer open te gaan voor koeien die dan weer enthousiast op zoek gaan naar vers gras.’

melkkoeien in de herfst

Mais en aardappels

oktober 28th, 2012

Zo’n anderhalve week geleden is de mais geoogst. Dat is altijd een hele klus. ’s Morgens om half 7 stonden de eerste tractors met aanhangwagens en aanrijtractor al op het erf. Gelukkig was het vrij droog en kwamen ze niet steeds vast te zitten in de modder. De mannen hebben er al heftige weken op zitten. In de mais is het hard werken, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en dat zo’n 6 dagen per week tot alle mais van het land is. We hebben niet meer zoals vroeger, elke keer als de loonwerker komt, het eten klaar. Maar de mais is toch wel bijzonder. Dus dan zorgen we altijd voor stevige korst. Toen aan het eind van de middags zo’n 13 ha mais aan de kuil zat, was er ook 5 kg aardappelen, zuurkool en een flinke pan hachee verorberd.

Maiskuil

Nog niet verleerd..

oktober 10th, 2012

In het verleden heb ik vaak geassisteerd bij de geboorte van een kalfje. De laatste jaren bijna niet meer, of hooguit nog wat hand- en spandiensten verricht. Dus toen ik afgelopen week een dagje alleen was en een koe voor het eerst in haar leven een kalfje kreeg, was het best even spannend. Normaal kalft een koe vaak zonder hulp, maar als ze bij haar eerste geboorte een stierkalfje krijgt wordt het soms wat zwaarder. Ditmaal ook. Koe onwennig, boerin onwennig dat vraagt gewoon om wat geduld.
Toen de aanstaande moeder rustig ging liggen, kon ik assisteren. Langzaam maar zeker kwam het kalfje eruit en nadat ze even goed was drooggewreven, kon moeder rustig kennis maken met haar jonge zoon. Even nog wat onwennig, maar daarna steeds beslister heeft moeder haar zoon drooggelikt.

Buurtwinkel Marienheem

oktober 3rd, 2012

Vanmiddag was ik bij de opening van de buurtwinkel en bakkerij in Marienheem.. In samenwerking met Salland wonen heeft de Parabool hier een prachtige winkel en bakkerij gerealiseerd. Winkel en bakkerij bieden werk aan circa 10 cliënten van de Parabool. Met de komst van de winkel kunnen mensen uit Marienheem weer in het dorp terecht voor vers brood, heerlijke appeltaart en allerhande levensmiddelen. Zuivel van onze boerderij, mede gemaakt door trotse medewerkers van de Parabool, is ook in Marienheem te koop. Vanmiddag was er een proeverij, zodat alle bezoekers kennis konden maken met de lekkere producten die in winkel verkrijgbaar zijn. Mooi, al die trotse medewerkers die hun nieuwe werkplek lieten zien. Mooi ook dat zoveel mensen uit Marienheem de nieuwe winkel kwamen bekijken. Dit belooft veel goeds voor de buurtwinkel. Van hieruit wensen we de Parabool in Marienheem heel veel succes!

Opening door Maria en Wout

Hoeksche Chips

september 23rd, 2012

Al bijna sinds de start van onze boerderijwinkel verkopen we Hoeksche Chips. Chips gemaakt van aardappels uit de Hoeksche Waard. Alleen al mooi vanwege het verhaal erachter. Drie buren, die samen zijn gaan werken en hun eigen aardappels als chips verkopen. Twee weken geleden kregen we de mogelijkheid een kijkje te nemen. Het bedrijf was opengesteld voor winkeliers. Natuurlijk lieten we deze kans niet lopen en zijn we richting Hoeksche Waard gereden. We zagen trotse boeren en een mooie presentatie van de verschillende soorten chips. Met tractor en aanhangwagen zijn we naar de fabriek gereden, waar we gehuld in witte pakken, een rondleiding kregen en warme chips mochten proeven. Eenmaal weer terug hebben we wodka geproefd, in Polen gemaakt van Hoeksche aardappels en konden we zelf aardappels uit de grond halen, deze wassen en verwerken tot chips. We hebben genoten van een mooie dag en vertellen nu bij de verkoop van een zakje Hoeksche Chips nog enthousiaster over die drie akkerbouwers uit de Hoeksche Waard.

Hoeksche Chips

Energie uit de zon

september 16th, 2012

Begin februari is de pv-installatie op ons dak in bedrijf gesteld. Nu, na circa 8 maanden hebben we al 39.000 kWh energie geproduceerd uit de zon. Energie die we zelf niet kunnen gebruiken wordt teruggeleverd aan het net en gaat daarmee niet verloren. Per saldo voorzien we nu in ruim 80% van ons energieverbruik. Dit is nog veel beter dan we vooraf hadden verwacht. Dus laat nog maar even schijnen, die zon!

Zonnepanelen bij een bewolkte dag

Zonnige zuivel

december 31st, 2011

Op 5 januari 2012 worden op het dak van de koeienstal 200 zonnepanelen geplaatst. Samen goed voor bijna 50.000 wattpiek aan energieproductie. Met deze energie zijn we grotendeels zelfvoorzienend. Stroom die we overdag niet zelf gebruiken, wordt geleverd aan de energiemaatschappij. Aan het plaatsen van de zonnepanelen ging wel heel wat vooraf! Het oude dak moest van de stal, dit is in november verwijderd door een asbestsaneringsbedrijf. Gelukkig was de novembermaand nog vrij zacht, waardoor koeien en kalveren overdag buiten in de wei konden blijven, terwijl op het dak hard gewerkt werd. De stal is inmiddels voorzien van een nieuw dak en alle voorzieningen voor de zonnepanelen liggen al klaar. Binnenkort wordt de zuivel geproduceerd met energie van de zon en om dit te vieren starten we de eerste twee weken van het nieuwe jaar met een aanbieding van zonnige sinasappelyoghurt. Voor het plaatsen van de zonnepanelen hebben we deelgenome aan het project Asbest van het dak, zonnepanelen erop van de provincie Overijssel.
We wensen u hele fijne feestdagen en een zonnig 2012!

Eindelijk

juni 12th, 2010

De koeien hadden het nog niet zo door, maar dit jaar gingen ze wel erg laat naar buiten. Ook al was het al lang voorjaar, er was geen gras en dus ook geen mogelijkheid om de dieren eerder naar buiten te doen. Andere jaren lieten de koeien zelf altijd duidelijk horen wat ze hier van vinden. Als het mooie weer aanbrak en we waren achter de stal aan het werk, dan stonden de koeien voor de deur te loeien. Dit jaar waren ze ook binnen heel tevreden en hoorden we geen onvertogen geluid. Maar als dan de staldeuren open gaan, dan willen de dames alsnog wel even rennen en zich uitleven. Dat gebeurde ook volop afgelopen maandag. Ze lopen nu weer elke dag buiten en gaan iedere dag ietsje rustiger naar buiten.
Koeien in de wei