Archive for the ‘Algemeen’ Category

Voorjaar!

dinsdag, april 27th, 2010

Ook al is het wat later dan we gewend zijn, we genieten nu wel volop van het mooie voorjaarsweer! Zowel voor- als achter onze boerderij broeden grutto’s en hun gejubel is een feest in de vroege morgen. De winter heeft wel zijn tol geĆ«ist. Veel gras is door de lange periode van sneeuw verloren gegaan. We hebben daarom in de afgelopen weken veel grasland laten doorzaaien (nieuw zaad in bestaand grasland). De grasgroei komt nog maar mondjesmaat op gang, zeker nu het relatief droog is. De koeien staan de komende weken nog op stal, tot er voldoende gras is om ze naar buiten te kunnen doen. Het jongvee gaat waarschijnlijk al volgende week naar buiten.

Bramen plukken

dinsdag, september 2nd, 2008

Zondag hebben we dicht bij huis bramen geplukt, in een bosje waar we vaak langs zijn gelopen. Toen we het bospad zondag voor de eerste keer verkenden, wisten we niet wat we zagen. Een prachtige open plek, met daarachter weer een kikkerpoel met heeeel veel kikkers. Er waren ook veel teken, maar deze hebben we niet mee naar huis genomen. Wel een kilo bramen, waar we lekkere jam van hebben gemaakt. We hadden er nog veel meer kunnen plukken, maar werden gestoord door een wesp die zo nodig moest steken. We gaan zeker weer opnieuw, voor nog een lekkere bramenoogst.

Prachtig bosje

Souveniertje

vrijdag, augustus 8th, 2008

De vakantie zit er bijna op. Hoogste tijd om de boel weer bij te werken. We zijn al enkele weken terug uit Engeland en het was er heerlijk. Niet al te warm, af en toe een buitje en prachtig groen. We hebben Noord Engeland verkend en wat is het daar prachtig. Wel opvallend (en ook een heel slecht teken) was het grote aantal boerderijen wat te koop staat. Onderweg hebben we wel zo’n 60 for sale bordjes gezien.
Het zuivelschap in de supermarkt is heel anders dan hier. Karnemelk was voor ons volledig onvindbaar. Er was een groot aanbod melk, halfvolle en magere melk onder private label. Hier en daar een klein beetje yoghurt in Danone formaat bekertjes en verder helemaal niks. Qua kaas is er wel het nodige veranderd. Waar we vroeger alleen de oranje, plastic cheddar per plak verpakt konden vinden, waren er nu verschillende soorten cheddar (en zelfs farmhouse cheese).
Uit Yorkshire hebben we een prachtig souvenir meegenomen. Onze SAM. Sam is nu een week of 12, heel alert en erg lief. Als ze bijna een jaar is, gaan we haar trainen. Sam kan dan straks het werk van Patch overnemen, die volgend jaar 11 is en dan wel wat rust heeft verdiend. Voorlopig moet Patch echter nog volop aan het werk om dit weideseizoen dagelijks de koeien voor ons uit de wei te halen.

Onze Sam, net gearriveerd

Even weg

zaterdag, juni 28th, 2008

Het was al even stil, aangezien we alle zeilen bij moesten zetten om op vakantie te gaan. Nu is het gras in de kuil, het jongvee in de wei, de zuivel voor de komende twee weken gemaakt en nu gaan we even weg. Gelukkig met hele goede vervanging thuis; Pa en Ma Grijsen zorgen voor de koeien en Alex en familie en vrienden voor de rest. Dus we gaan met een gerust hart en komen als alles meezit weer terug met een pup.

Tot over enkele weken.

William & Liesbeth

Steenuiltje

dinsdag, juni 10th, 2008

Nu we regelmatig ’s avonds buiten zitten, kunnen we volop genieten van de steenuiltjes. We hebben inmiddels ontdekt dat het er twee zijn. Beide zeer luidruchtig en heel aanwezig. Er kwam er gisteravond zelfs al een op de leilinde zitten. Eens even kijken wat voor ’n vlees we in de kuip hebben….
Gisteravond, toen we naar de wedstrijd keken, zat er in een keer een uiltje in de vensterbank. Waarschijnlijk zijn gisteren de jonge uiltjes uitgvlogen. Het uiltje zat met grote ogen naar binnen te kijken en heeft dit zeker 20 minuten volgehouden. Geef ‘m eens ongelijk. De wedstrijd was het bekijken zeker waard. De foto is nogal vaag, maar het beste wat we ervan konden maken (in het donker, van binnen naar buiten).

Jong steenuiltje kijkt door het raam

Pa of Ma op het voetbalgoaltje

Steenuiltje

donderdag, juni 5th, 2008

Heel erg aanwezig is ie. Ons steenuiltje. Onze stagiaire denkt zelfs dat het een schreeuwuiltje is, omdat een steenuiltje niet zoveel kabaal kan maken. De steenuil heeft duidelijk zijn territorium uitgezet. Hij zit op de nok van de winkel en maakt daar ruzie met de katten, die over het erf lopen. Hij zit op het voetbalgoaltje in de tuin en zit dan strak door het keukenraam naar binnen te turen. Hij zit op de nok van het huis en maakt daar ruzie met ons, als we op het terras zitten.
In ieder geval wil hij niet op de foto. Iedere keer als ik de camera paraat heb, vliegt ie weg.
Vanavond is het dan eindelijk (een beetje) gelukt. Met zoveel vergroting is het lastig om de camera goed stil te houden. Maar goed, hier is ie dan een foto van de steenuil, bovenin de berk.

Steenuil bovenin de berk

Bijpraten

donderdag, juni 5th, 2008

En dan blijft het weer even helemaal stil. Met de organisatie van de markt en de week erop de opening van Melk en Meer hebben we aardig de handen vol gehad. Het resultaat was er dan ook naar. De markt was heel gezellig en met het mooie weer was het helemaal goed. Ter ere van de opening van de ontvangstruimte hebben we twee varkensschouders gebraden. Een varkensschouder is een groot stuk vlees, met het vel er nog aan. Rauw ziet het er niet uit. We hebben de schouders gekruid en vrijdagavond om 20.00 uur in de oven gezet. Zaterdagmorgen om 10.00 uur waren de schouders klaar. Mooi en heel erg lekker. Iedereen die de ontvangsruimte kwam bekijken kon gelijk een stukje vlees proeven. Dit viel helemaal goed.
Een week later was het bij de opening van Melk en Meer helaas minder mooi weer. De opening was er niet minder om. Thijs onthulde zijn foto waarop hij stoer een kaas boven zijn hoofd houdt. De boerendansers deden erg hun best en het marktje met leveranciers was heel gezellig. In de afgelopen weken is al het werk wat was blijven liggen weer een beetje bijgewerkt, dus hoop ik weer wat vaker een verhaaltje te plaatsen.

William snijdt het vlees

Fietsroute

woensdag, mei 7th, 2008

Het blijkt dat de fietsroute die aangegeven staat onder het knopje lekker lokaal op deze site wat moeilijk vindbaar is. Hier is de link: fietsroute. Als u inderdaad op de Worp begint, dan loont het de moeite om even om te fietsen naar Hof van Twello.

Met Annie naar de stad

zaterdag, mei 3rd, 2008

Maandag opent melk en meer. Hoe kun je nu beter laten zien dat het platteland naar de stad komt dan….. Juist. Met een koe. In de afgelopen weken hebben onze buren af en toe raar staan kijken. Iedere dag ging William een eindje wandelen met Annie. Dan de ene kant op, dan weer de andere en altijd vergezeld van Patch (hond) en een of twee katten. Gisteren ging Annie in de trailer, heeft William een eindje gereden en toen weer met haar gewandeld. Na nog een laatste telefoontje richting verzekeringsmaatschappij durfden we het aan. Vanochtend vroeg is Annie gewassen en samen met Alex, William en Patch naar de stad gereden. Daar stonden de medewerkers van Cambio en melk en meer al klaar. Alex is met Annie gaan wandelen, door de lange B, de korte B, de Walstraat, over de markt en toen weer terug richting Grote Kerkhof. Annie vond het helemaal goed. Eerst keek ze nog wel wat vreemd naar haar weerspiegeling in de ruiten, maar daarna was alles prima. De ijsjes bij Talamini zagen er wel lekker uit en alle aandacht onderweg vond ze ook wel plezierig. Onderweg zijn er veel folders uitgedeeld zodat iedereen nu weet dan maandag melk en meer opent (Marienburgplein 14; 8.00 – 18.00 uur).

Annie bij Talamini

Lekker veel aandacht

Klaar!

donderdag, mei 1st, 2008

Afgelopen jaar hebben we (eigenlijk vooral Alex) hard gewerkt aan het realiseren van onze ontvangstruimte. Tot nu toe waren we wat voorzichtig met het bespreken van groepen, aangezien we geen slecht weer accomodatie hadden. De mensen konden wel tussen de koeien zitten, maar daar was het dan nog steeds erg koud. Nu de ontvangstruimte klaar is, zitten onze gasten warm en droog. De ruimte is heel geschikt voor het ontvangen van groepen, maar kan ook prima worden gebruikt als vergaderruimte. Komend jaar gaan we nog meer activiteiten in deze ruimte organiseren. Op 10 mei wordt de ruimte echt geopend. Op deze dag maakte William een bijzonder gerecht klaar. Bezoekers van de boerenmarkt op ons erf kunnen de ontvangstruimte bezichtigen en direct ook kennismaken met de kookkunsten van William.
Zie voor meer informatie over de boerenmarkt het knopje Lekker Lokaal op deze site.

Ontvangstruimte