Archive for juli, 2005

Tijd om te maaien

vrijdag, juli 29th, 2005

In de afgelopen weken is er veel gras gegroeid. Het is dan ook de hoogste tijd om te maaien en het gras in te kuilen voor de winter. Deze week was het weer echter zo wisselvallig dat we toch maar niet hebben gemaaid. Met veel regen is het moeilijk om goed wintervoer te krijgen, dus het gras moet nog maar een weekje staan. Ook voor alle vakantiegangers hopen we dat het weer een beetje beter wordt.
Gelukkig liggen er nog voldoende andere klusjes. Zo hebben we de afkalfstal schoongemaakt, twee jonge kalfjes verhuisd naar een ruimte voor grotere dieren en zijn we aan het werk geweest met de erfverharding. Deze ligt er nu bijna in. Hier en daar moeten nog kleine hoekjes worden bijgewerkt. Er moet ook nog worden afgetrild, maar na alle regen van de afgelopen dagen lijkt het ons beter hier nog even mee te wachten.

Terug van een weekje weg

zondag, juli 17th, 2005

Afgelopen week zijn we op vakantie geweest in Zuid Limburg. Lekker wandelen, fietsen en luieren met prachtig weer. Op de boerderij hebben we dus weinig gedaan afgelopen week. Gelukkig was alles in goede handen en zijn er behalve een lebmaagoperatie weinig bijzonderheden geweest. De koe die twee weken geleden een keizersnede heeft gehad (Betsie), heeft gezondheids-problemen gehad. Ze heeft onvoldoende gras en mais gegeten en naar verhouding teveel brokken. Door gasvorming is haar lebmaag (een van de vier magen) gedraaid. Ze is afgelopen week geopereerd en lijkt goed van deze operatie te herstellen. In de afgelopen dagen hebben we een rondje gemaakt langs alle dieren, om na te gaan of alles goed is. De foto is bij de IJssel gemaakt, waar op dit moment veel jongvee en drachtige koeien lopen.

Klusjes bijwerken

zondag, juli 3rd, 2005

Na de drukke hooitijd van de afgelopen twee weken was het nu het moment om even thuis weer wat karweitjes uit te voeren. In de afgelopen twee weken hebben we 16 hectare beheersgras gehooid. Dit is verpakt in grote balen en thuisgebracht. Ook is circa 29 ha grasland ingekuild in dezelfde periode. Voorlopig kunnen we met ons voer weer vooruit.
Afgelopen week zijn er op de boerderij allerlei klusjes verricht. De eerste pinken (jonge koeien) zijn met de veewagen naar de IJssel gebracht, waar ze de komende zomer het grasland kort mogen houden. De jongveestal is gedeeltelijk schoon gemaakt, zodat er weer jongere kalveren in kunnen.
Woensdag, donderdag en vrijdag zijn er in totaal 4 belgisch blauwe stierkalveren geboren. De eerste is zelfs met een keizersnede geboren. De koe had een slag in de baarmoeder, waardoor ze geen ontsluiting kreeg. Toen de veearts er was bleek dat er voor het kalf onvoldoende tijd was. Er is dus een keizersnede uitgevoerd en gelukkig is het kalf gezond geboren. We zijn overigens blij met de regen van afgelopen week. Het gras krijgt nu de kans om weer lekker te groeien, zodat we voldoende vers gras houden om de koeien te weiden.

deze week geboren bb kalfje