Archive for augustus, 2005

Suikermais

maandag, augustus 29th, 2005

Afgelopen zaterdag hebben we de eerste suikermais geoogst. Suikermais is veel zoeter dan de snijmais die we aan de koeien voeren. Dit komt omdat in suikermais minder zetmeel zit dan in snijmais. Vandaag hebben we de eerste suikermais gegeten. Circa 20 minuten koken in ruim water, klontje boter erover en smullen maar. Voor vier personen zijn twee kolven ruim voldoende.

De suikermais is verbouwd op de Lettelse enk, zonder gebruik van kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen. U kunt deze Sallandse suikermais bij ons kopen. Stuur een berichtje naar info@aanvangzuivel.nl of bel 06-10907986.

Sarah aan 't smullen

Over de weg

woensdag, augustus 24th, 2005

In de nazomer wordt het al weer wat lastiger om de grasgroei goed te plannen. Moeten we nog maaien? Houden we de koeien achter het huis nog wel aan het eten? Moeten we meer bijvoeren op stal? De koeien worden beweid volgens het systeem standweiden; wat betekent dat de koeien circa 4 weken in een heel groot weiland lopen. Het weiland is zo groot, dat er in die vier weken steeds voldoende en vers gras beschikbaar is. We kwamen nu een beetje in de knel. Alle percelen achter het huis waren al begraasd en de koeien aten op stal erg veel ruwvoer; wat betekent dat het gras in de wei niet echt smakelijk meer is. We hebben nu besloten om de koeien voor het huis te weiden. Dit perceel wordt nu dus niet meer gemaaid. De koeien moeten nu twee maal per dag de (relatief drukke) weg oversteken. Gelukkig hebben we hierbij veel hulp van Patch (onze border collie) die de koeien opdrijft, terwijl wij op de weg staan om het verkeer even tegen te houden.

De melkkoeien gaan over de Bathmenseweg

Patch kijkt de koeien na

Puntjes op de ii

vrijdag, augustus 19th, 2005

Geweldig, de geur van gemaaid gras overal om ons heen. Zelf hadden we niets te maaien, afgelopen week hebben er ook weinig koeien gekalfd. Tijd dus om even wat puntjes op de i te plaatsen. De productieruimte is voorzien van een nieuwe (groene) deur, waardoor laden en lossen straks makkelijker moet verlopen. Ook is de achtermuur van de productieruimte groen geverfd. Hierdoor valt de ruimte mooi weg in het landschap. De laatste hoekjes van de erfverharding zijn gevuld en deze is afgetrild. Deze week zijn er ook koeien van de IJssel gehaald (Keizers- en Stobbenwaarden). De koeien moeten over enkele weken kalven en kunnen nu binnen goed eten en krachten verzamelen.

achterzijde productieruimte

Laatste mest op het land?

donderdag, augustus 11th, 2005

Al het land wat vorige week is gemaaid is bemest. We proberen om nu voor de laatste keer dit seizoen te bemesten. Mineralen uit dierlijke mest zijn gebonden aan organische stof en komen heel langzaam vrij. Hoe later in het seizoen de mest op het land wordt gebracht, hoe langer het gras blijft groeien. Op zich is dit positief, maar wij willen liever niet in oktober nog maaien. Het is even de vraag of de mestsilo nu wel helemaal leeg is. Misschien moeten we een mixer laten komen en volgende week alsnog het laatste restje mest voor dit seizoen uitrijden. Sinds vorige week zijn er zes kalfjes geboren. Helaas was een koe twee weken te vroeg. Haar kalfje is doodgeboren. Alle andere kalveren zijn gelukkig gezond en wel. Er zijn nu wel zoveel kalfjes in korte tijd gekomen, dat we het buitenhokje moeten gebruiken. Naast de stal zit nu het eerste kalfje in de kalver iglo. Afgelopen week zijn ook de jonge zwaluwen uitgevlogen. Deze waren zo snel, dat we er geen foto van konden maken.
Op de foto zie je de zodebemester die vandaag mest heeft uitgereden, onder andere op het perceel waar de koeien de afgelopen weken hebben gegraasd.

mestuitrijden

Tussen de buien door

donderdag, augustus 4th, 2005

Iedere dag hebben we de weersberichten met spanning gevolgd; zou het lang genoeg droog worden om te kunnen kuilen? Begin deze week was het dan zover. Maandag is er 20 ha gras gemaaid en geschud. Dinsdagmiddag is het gras ingekuild. Voorafgaand aan het maaien hadden we liever een paar dagen zon gehad, voor wat meer suiker in het gras en dus lekkerder voer. Nu we het gras droog binnen hebben kunnen halen is het ook prima. Het is al weer de derde snede en de opbrengst was prima. Afgelopen zaterdag zijn er vier kalfjes geboren. Dinsdagavond kwam het vijfde kalfje. Deze staat op de foto. Donderdag en vrijdag proberen we vast zoveel mogelijk werk te doen, zodat het dit weekend lekker rustig is en wij wat meer tijd hebben voor de Lettelse karmse.