Archive for september, 2005

Het wordt weer kaal op ’t land

vrijdag, september 30th, 2005

Een van de voorbodes van de herfst; de mais gaat eraf. Afgelopen woensdag was het zover. Ruim 12 ha snijmais is gehakseld en op een grote bult gereden. Over enkele weken is dit goed geconserveerd en prima voer voor de koeien. Een groot voordeel van snijmais is dat het veel energie en weinig eiwit bevat. Het is hiermee een prima aanvulling op gras waar veel meer eiwit in zit.
Gelukkig was het goed weer. ’s Morgens rond 7 uur is het hakselen begonnen en rond de middag waren ze klaar. Bij veel regen komen trekker en hakselaar vaker vast te zitten op het land en kan hetzelfde werk maar zo twee hele dagen duren.
We hebben een klein stukje mais op het land laten staan, zodat het wild hier kan eten en een schuilplaatsje kan vinden.

Mais hakselen

Uitzicht vanaf de hakselaar

Kleine kalfjes groeien groter

zondag, september 25th, 2005

Afgelopen week zijn 4 kalfjes verplaatst naar de jongvee stal. Hun hokjes zijn schoongemaakt en liggen klaar voor de komst van nieuwe kalfjes. Kalfjes worden vrijwel zonder afweerstoffen geboren. In de eerste 24 uur van hun leven moeten ze daarom zoveel mogelijk biest (1e melk van de koe) drinken, om weerstand te krijgen. In de eerste week drinkt een kalf alleen melk. Na een week krijgen de kalfjes ook water, kuilvoer, mais en brokjes. De pens kan zich dan ontwikkelen en op termijn de functie van lebmaag (waar melk wordt verteerd) overnemen. Is het kalfje 8 weken oud, dan wordt ze gespeend. In een week tijd wordt de hoeveelheid melk die ze drinkt afgebouwd naar nul. Het kalf groeit dan verder op water, kuilvoer, mais en brokken. Het kalf is in de melkperiode gegroeid van circa 45 tot circa 85 kg. Kalfjes die geen melk meer krijgen gaan van de eenlingboxjes naar de jongvee stal. Hier worden ze samen in kleine groepen gehouden en kunnen ze rustig verder opgroeien.

Pas gespeende kalfjes in jongvee stal

Boerenmarkt groot succes

zondag, september 18th, 2005

Natuurlijk was het mazzel, met het mooie weer van zondag. De sfeer op de boerenmarkt op het milieucentrum was lekker, er waren veel kraampjes met voldoende variatie en het was gewoon gezellig. William was vooral druk met de suikermais; deze werd terplekke gekookt en kon worden geproefd. Verder kon kruidkoek van korenmolen de Leeuw worden geproefd, boerenkaas, droge worst en mosterd. Pas aan het eind van de dag kwamen we er aan toe om een fotootje te maken.

William aan de praat

lekkere producten van Sallands Best

Onze eerste boerenmarkt

donderdag, september 15th, 2005

Zondag gaan wij voor het eerst naar een boerenmarkt. Deze wordt gehouden op het milieucentrum in Deventer. We nemen dan allerlei producten mee van Sallands Best; onder andere kaas, droge worst, jam. Maar ook mosterd van Willem en Corrie de Witte en meel van korenmolen de Leeuw. Er viel nog wel een en ander uit te zoeken. Een karnemelkproeverij kan bijvoorbeeld niet omdat we zonder stroom niet kunnen garanderen dat de karnemelk kouder dan 7 graden blijft. Zaterdag halen we alle spullen bij elkaar en dan zijn we heel benieuwd hoe het zondag verloopt. De foto houdt u nog tegoed..

Helemaal alleen

donderdag, september 8th, 2005

Mans; onze stier is op dit moment helemaal alleen. Normaal heeft hij altijd een groepje jonge dames om zich heen, maar die lopen allemaal in de wei bij de IJssel. Het is te gevaarlijk om Mans bij de koeien te laten lopen. Mans staat nu in de stal, naast en niet tussen de koeien die binnenkort moeten afkalven. Gelukkig houdt een van de jonge katjes hem regelmatig gezelschap, zodat hij toch nog wat afleiding heeft.

Mans aan het spelen

Heel veel gras

zondag, september 4th, 2005

Afgelopen week stond vooral in het teken van het gras. Het was prachtig weer en doordat er aardig zon in het gras is gekomen, is het suikergehalte waarschijnlijk goed (krijg je smakelijk voer van). Maandag is er bij huis circa 20 ha gras gemaaid. Bij de Ijssel is maandag 4 ha gras gemaaid. Maandag en dinsdag waren we de hele dag aan het schudden. Er moest nog wel een keertje heen en weer gereden worden van Lettele naar Deventer en weer terug. Dinsdagavond is 20 ha gras ingekuild (weer een mooi bultje erbij). Woensdag is het gras bij de Ijssel in vierkante balen geperst. De overige dagen hebben we benut om het resterende werk weer een beetje aan kant te krijgen; zo zijn er weer kalfjes verhuisd naar de jongvee-afdeling en konden een aantal kalverhokjes worden schoongemaakt. Dit is wel nodig ook, want er worden nog regelmatig kalveren geboren.

Jansen aan het hakselen

Details van de afbeelding: