Archive for oktober, 2005

Een voor een de jas uit

zondag, oktober 30th, 2005

Nu het meeste vee weer op stal staat en de koeien alleen nog met mooi weer naar buiten gaan, wordt het tijd om de jas weer uit te trekken. Koeien en kalveren krijgen nog een ouderwetse wintervacht al hebben ze deze op stal niet meer nodig. Doen we niks, dan gaan de dieren zweten, worden ze plakkerig en erg vies. Alle koeien en kalveren worden daarom geschoren. Een voor een worden voor- en achterpoten, lijf, uier en staart kaalgeschoren. De meeste koeien vinden het scheren zo plezierig, dat ze rustig bij je komen staan als je bezig bent. Ze blijven ook rustig staan tot het karwei geklaard is. Alleen de kop, die kriebelt teveel. Zodra je daar aan begint, gaat de koe lopen. De haren op de kop laten we daarom maar gewoon zitten. Een beetje winterhaar is ook best mooi.

Silvia 17 wordt geschoren door William

Het wordt leeg in de wei

zaterdag, oktober 22nd, 2005

Zo langzamerhand loopt de wei weer leeg. Niet dat er niet genoeg gras meer staat, nee door de warme nazomer staat er nog meer dan genoeg. Het is echter niet lekker genoeg meer.
Als we de koeien met zonnig weer een dagje naar buiten doen, dan liggen ze de hele dag lekker te zonnebaden, maar gras eten ho maar.
Met grijs en herfstachtig weer staan ze binnen een uurtje weer aan het hek. Nu is het mooi geweest, we willen weer naar binnen.
De koeien komen nu dus nog maar af en toe buiten. Met zonnig weer gaan ze ’s middags naar de wei.
Achter de stal in de wei lopen nog circa 12 grotere kalveren. Als het echt herfst wordt, gaan ook zij naar binnen.

Kalveren in de wei

Ongeluk

zaterdag, oktober 15th, 2005

Afgelopen week zijn een aantal kalveren van bijna 1 jaar oud opgehaald van de uiterwaarden bij de IJssel. Zo onderhand moeten ze weer op stal omdat het gras in de weide steeds minder energie bevat. Een van de kalveren was bollig (en wilde dus bij de stier). Ze is over het hek gesprongen. Mans heeft haar besprongen, maar hier was ze nog veel te klein voor. Volgens de dierenarts heeft ze haar rug beschadigd.
Voor ons is het nu afwachten of ze weer herstelt. Voorlopig ligt ze rustig in de wei waar ze eten en drinken krijgt.
De mooie en warme herfst geeft bijzondere kleuren. Ook zien we veel paddestoelen dit jaar. Op de foto een bijzonder grote elfenbank. De foto is gemaakt aan de Jonkmansweg, dicht bij het nieuwe fietspad van Deventer naar Raalte.

Elfenbank aan boom

Op kraamvisite

donderdag, oktober 6th, 2005

Met het mooie zonnige weer is er vandaag een kalfje in de wei geboren. De moeder, Werna 92 heeft de hele zomer bij de IJssel gelopen. Nu loopt ze in de wei samen met andere koeien. Voor Werna 92 was dit de eerste keer dat ze een kalfje kreeg. Dit lukte bijna alleen, op het laatst moesten we een handje helpen. Vader van het kalfje is Mans, onze stier die nog op stal staat.
De andere koeien waren er als de kippen bij, zo’n pas geboren vaarskalfje krijgt alle aandacht. Het slijm op de kop van het kalfje is een restje vruchtwater. Heel bijzonder in dit soort situaties is dat de koeien erg voorzichtig met het kalfje omgaan. Ze zullen in alle opzichten proberen te vermijden dat een koe op het kalfje trapt.

Dochter van Werna wordt bewonderd