Archive for november, 2005

Een stal vol vee

dinsdag, november 29th, 2005

Vrijdagmorgen hebben we net voor de sneeuw de laatste kalveren op stal gezet. Het werd ook wel tijd. In de wei was het te nat en niet plezierig meer voor het vee. Deze week hopen we de laatste kalveren te scheren (9 dieren nog). Er staan nu 75 melkkoeien, 1 stier, 23 kalveren (tot 1 jaar) en 27 pinken (ouder dan 1 jaar) op stal. De stal doet nu ook weer lekker winters aan. Goed gevuld en vooral wanneer het koud is, een beetje dampig. ’s Morgens en ’s avonds kort na het voeren is dit het mooist, wanneer alle dieren aan het voerhek staan te vreten. Het is dan helaas te donker om een goede foto te maken. Rond het middaguur staan er maar enkele dieren aan het voerhek.

Alle dieren weer op stal

Euthanasie

dinsdag, november 29th, 2005

Rebekka 87, het kalf wat bij de stier in het hok was gesprongen, is jammer genoeg niet beter geworden. Na de eerste week, leek ze redelijk te herstellen. Ze kreeg weer gevoel in de staart en ook de achterpoten reageerden op prikkels. Ze heeft de afgelopen weken in de schuur, op zand en stro gelegen. Iedere dag werd ze enkele keren gedraaid, om doorliggen te voorkomen. De afgelopen drie weken kwam er geen verder herstel. Ze kon nog steeds niet staan en leek de laaste week weer minder fit. Na overleg met de dierenarts, die geen herstelmogelijkheden meer zag, hebben we helaas besloten tot euthanasie.

Vorderingen aan de koepromenade

maandag, november 21st, 2005

Langzaam maar zeker begint de koepromenade vorm te krijgen. De betonvloer is gestort, het muurtje gemetseld en het spantwerk vordert aardig. De bouwvakkers hebben alle dagen veel bekijks. De koeien storen zich amper aan het getimmer en het volume van de radio. Ze liggen rustig in de boxen te kijken en te herkauwen, net alsof al die drukte de gewoonste zaak van de wereld is.

Frank en Erald aan het werk

rustig en beschut kijken wat er gebeurt

Alle nagels geknipt

zaterdag, november 19th, 2005

Tweemaal per jaar worden de klauwen van alle koeien bekapt. Dit gebeurt door een officiële klauwbekapper, die dagelijks bij een andere boer de koeien bekapt. Net als bij paarden, groeien de klauwen van koeien iedere dag een beetje. Zou je dit niet van tijd tot tijd onderhouden, dan krijgen koeien lange tenen en dat loopt zo lastig. Het bekappen is een hele klus. ’s Morgens om half 9 was de eerste koe aan de beurt en ’s middags rond een uur of drie was het werk gedaan. De koeien staan er nu weer goed bij en zijn (op het scheren van een aantal koeien na) er weer klaar voor om de winter op stal door te brengen.

Herman Rotman aan \'t klauwbekappen

Het gras gebloot

vrijdag, november 11th, 2005

Met het onverwacht warme najaar blijft het gras maar doorgroeien. De koeien vinden het najaarsgras niet echt lekker meer en het bevat ook onvoldoende energie om de melkproductie goed op gang te houden. Lang gras maar zo laten doorgroeien is geen optie. Wanneer het deze winter hard gaat vriezen dan ontstaat er teveel schade aan de grasmat waardoor het onkruid ruimte krijgt om te groeien.
Inkuilen willen we niet meer. We hebben gras genoeg in de kuil en dit najaargras geeft waarschijnlijk maar matig kuilvoer. Het gras wordt dus gebloot. Het gras wordt gemaaid en gelijktijdig versnipperd. Het gras blijft dan in kleine deeltjes op het land liggen waar het vanzelf wordt verteerd. Op de foto is Bertus Grijsen aan het bloten.

Bertus Grijsen aan \'t bloten

Het begin is d’r

zaterdag, november 5th, 2005

We zijn begonnen met de aanleg van de koepromenade! Met een beetje fantasie kun je terplekke zelfs al zien hoe het gaat worden. Allereerst hebben we de huidige stalmuur gesloopt; hier staan nu nog maar enkele stenen overeind. De koeien hebben als ze liggen nog geen verbeterd uitzicht, want voor de zekerheid hebben we de houten binnenwand nog maar even laten staan. Je weet immers maar nooit of het plotseling stormachtig slecht weer gaat worden en dan liggen ze nat en koud. De binnenwand wordt gesloopt als de nieuwe buitenwand er staat en de koeien weer wat beschutting hebben tegen de wind.
Voor de komende weken hopen we op redelijk weer, zodat het bouwen lekker door kan gaan.

Afkalfstal in wording met koepromenade daarachter