Archive for januari, 2006

Een tweeling

zondag, januari 29th, 2006

De computer doet het weer. Gelukkig zijn alle gegevens behouden en kan de dieradministratie weer gewoon worden bijgewerkt. Betsie 80 heeft gisteravond gekalfd. Toen we voelden om te kijken hoe ver ze was, bleek het kalf met de kont in de geboorteweg te zitten. Met de pootjes aan de andere kant hadden we geen houvast. De buurman (Alex) heeft geholpen om het kalf te draaien, zodanig dat we touwtjes aan de pootjes konden doen. Toen het kalfje geboren was, was ze wel wat klein. Geen wonder, want er kwam er nog eentje aan.
Het tweede kalfje was ook een vaarskalfje. Met dank aan Inge voor de mooie foto.

De pasgeboren kalfjes worden schoongelikt

Een beetje onthand

zaterdag, januari 21st, 2006

Vanmorgen bleef ons computerscherm plotseling erg donker… Soms helpt ’t om wat geduld te hebben en het later rustig nog een keertje te proberen, maar vandaag was dit geen goede oplossing.
Zonder computer zijn we gelijk onthand, de foto’s die we voor dit weblog gebruiken kunnen niet geladen worden. Alle koegegevens zijn eventjes onbereikbaar. Er waren twee kalfjes geboren, die we aan wilden melden ( in een verplicht, centraal registratiesysteem) maar zonder computer is dit ook wat lastig. Op dit moment is de computer in reparatie. Hopelijk komt ’t nog goed en zijn we niet teveel gegevens kwijt. In ieder geval weten we nu weer waarom we regelmatig backups zouden moeten maken.

Weer naar school

zondag, januari 15th, 2006

Twee dagen per jaar worden we bijgepraat over allerlei ontwikkelingen in de melkveehouderij. Afgelopen week lag de nadruk op onverzadigde vetzuren en de relatie voeding-immuniteit. Koeien kunnen in hun pens CLA’s produceren. Onverzadigde vetzuren met een positief gezondheidseffect. Door de voeding van koeien aan te passen, stijgt het aandeel onverzadigde vetzuren (en dus ook het aandeel CLA’s). Boter bevat dan bijvoorbeeld relatief meer onverzadigd vet. Dit is gezonder en ook gemakkelijk, omdat de boter beter smeerbaar wordt. Vers, jong gras bevat bijvoorbeeld CLA’s evenals lijnzaad. Het artikel “CLA, een nieuw gezond vetzuur?” van Raes en De Smet bevat informatie over de betekenis van CLA’s voor de gezondheid van de mens. Met de nieuw verworven kennis en de hulp van onze adviseur, kunnen wij straks op natuurlijke wijze melk produceren met een hoger aandeel onverzadigde vetzuren.

Cursusmap

Te vroeg

vrijdag, januari 6th, 2006

We hebben stevig doorgewerkt om de nieuwe afkalfstal klaar te hebben, voordat Hilda 2 moest kalven. Ze was uitgerekend op 19 januari en heeft al een aantal keren zwaar gekalfd. Afkalven op stro heeft dan zeker de voorkeur. Op 5 januari is haar kalfje al geboren, in de oude afkalfstal (de nieuwe was nog net niet klaar).
Haar 9e kalfje is gelijk haar eerste vaarskalfje. Zij mag zeker blijven!
Hilda 2 heeft vlot gekalfd, met enige assistentie van William. Ze heeft het kalfje helemaal schoongelikt. Het kalfje heeft inmiddels de eerste biestmelk in de buik. Dit moet snel gebeuren, aangezien een kalf tijdens de dracht geen afweerstoffen meekrijgt van de moeder. Afweerstoffen zitten in de eerst melk, heel belangrijk voor de gezondheid van het kalf! Hieronder de foto’s van de geboorte.

Kop en pootjes van het kalf

De kop is eruit

Het vaarskalfje, net geboren

Nu nog even drooglikken