Archive for februari, 2006

Lekker fris

zaterdag, februari 25th, 2006

In de kalverafdeling zit sinds twee weken een bacterie waardoor de kalfjes snel diarree krijgen. Pasgeboren kalfjes gaan daarom nu naar buiten. Hier zitten ze in een zgn. iglo; een kunststof hokje met buitenuitloop. Vanwege de koude wind staat de iglo overigens niet buiten, maar onder dak in de kapschuur.
Kalfjes hebben het niet snel te koud, wanneer ze tenminste maar goed droog blijven. Met deze wind blijven ze wel liever in het hokje. Ze komen er alleen even uit om te drinken of te eten. De kalfjes krijgen wel een mooie wintervacht. Als ze dan ook nog helemaal wit zijn, lijken het net kleine ijsbeertjes. De kalfjes op de foto zijn twee stiertjes (tweeling) geboren op 16 februari.

Tweeling in de iglo

’t begint er op te lijken

vrijdag, februari 17th, 2006

Zo langzamerhand worden de contouren van winkel en koepromenade zichtbaar. Er moet nog wel het nodige aan afwerking en verfwerk gebeuren. Bij de koepromenade moet de muur van de melkstal er nog uit. Hiermee wachten we tot het voorjaar om gevaar voor bevriezing te voorkomen. De buitenkant van de koepromenade moet nog worden afgewerkt.
De afkalfstal begint er aardig op te lijken en is bijna klaar om in gebruik te worden genomen. Langzaam maar zeker wordt het resultaat in ieder geval steeds beter zichtbaar.

Winkel met daarachter deel koepromenade en afkalfstal

Nu al 5 weken

zaterdag, februari 11th, 2006

Op 6 januari heeft u de foto’s van de geboorte van Hilda 5 kunnen bewonderen. Inmiddels is ze alweer 5 weken oud. In de eerste week heeft ze alleen melk gehad. Na een week kwam daar water, brokjes en hooi bij. Na drie weken is het kalfje naar de kalverboxjes gegaan. Hier zit ze in een groepje met twee andere kalfjes op stro. De kalfjes krijgen dagelijks nog twee maal 2,5 liter melk. Daarnaast krijgen ze brokken, kuilvoer, mais en water. Hilda 5 is in de afgelopen weken gegroeid van circa 40 naar circa 60 kg.
Ze krijgt nog drie weken melk, daarna wordt de melkgift geleidelijk afgebouwd en groeit ze verder op brokken, kuilvoer, mais en water.
Hilda 5 heeft nummer 4246 in de oren gekregen. Het is wettelijk verplicht om alle dieren op het bedrijf een nummer te geven. Deze nummers worden per bedrijf toegekend. Het volledige nummer (440142463) is uniek. Met dit nummer is Hilda 5 overal in Nederland herkenbaar en traceerbaar.

Hilda 5, nu 5 weken oud

De gordijnen kunnen weer open

zondag, februari 5th, 2006

Met de kou van de afgelopen weken heeft de stal een tijdje potdicht gezeten. Normaal houden koeien erg van frisse lucht en kan de wind vrij door de stal waaien. Als het flink vriest, dan bestaat het risico dat het water bevriest. De koeien kunnen dan niet meer drinken. Met emmers is de benodigde hoeveelheid niet aan te slepen (circa 100 liter per hoogproductieve koe per dag). Naast het water bevriest ook de mest vast op de roosters. Het wordt voor de koeien dan lastig om nog lekker vrij door de stal te lopen. Aan de stalmuren zijn kunststof gordijnen bevestigd. Deze gaan alleen dicht bij flinke vorst en wanneer het sneeuwt of erg hard waait. Gelukkig kunnen ze nu weer open en kunnen de koeien weer lekker naar buiten kijken.

Lekker met de kop in de zon