Archive for maart, 2006

Op tijd apart

zondag, maart 26th, 2006

Op 24 maart aanstaande is Blauwtje 269 uitgerekend van haar 8ste kalfje. Vier jaar geleden heeft ze tijdens het kalven een zenuw in haar achterpoot beschadigd. Het heeft toen bijna een jaar geduurd voordat ze weer redelijk kon lopen. Nu is ze er weer helemaal. Ze loopt goed en krachtig en is duidelijk aanwezig in de koppel. Rondom het afkalven zijn we wel extra voorzichtig, ze is daarom al enkele dagen in de nieuwe afkalfstal. Ze kan hier de andere koeien goed zien, dit is belangrijk om stress te vermijden.
Op een ligbed van zand en stro ligt ze lekker zacht. Blauwtje wordt dit jaar 10 jaar oud en heeft tot nu toe ruim 70.000 kg melk geproduceerd. We hopen dat ze nog jaren meegaat.

Blauwtje in de nieuwe afkalfstal

Hij zit erin

zaterdag, maart 18th, 2006

Ondanks het koude weer, zijn de mannen van de Salcon in de afgelopen week hard aan het werk geweest. Ze hebben een meidoornhaag gepoot met een lengte van crica 240 meter. Naast de meidoornhaag is een nieuwe afrastering met eikenhouten kloofpalen geplaatst. Het duurt enkele jaren voordat ie groot is, maar dan hebben we een prachtige grens tussen het weiland en de sloot. De meidoornhaag biedt straks ook een mooi schuilplekje voor vogels en klein wild. Nu eerst maar wachten op warmer weer, zodat de planten aanslaan.
Afgelopen week is ook de rundveemest op het land gebracht. Normaal gesproken gebeurt dit begin februari om de mineralen uit mest zoveel mogelijk te kunnen gebruiken voor de voorjaarsgroei. Vanwege kou en vorst zijn we nu erg laat. Waarschijnlijk wordt de eerste snede gras straks ook later gemaaid dan we de afgelopen jaren gewend waren.

Druk aan 't werk met de afrastering

Een vreemde kostganger

donderdag, maart 9th, 2006

Toen we gisteren aan het eind van de middag Mieke op stal wilden zetten, bleek ze niet alleen in de wei te staan. Mieke had gezelschap gekregen van een zwartbont stierkalfje. Dit kalfje, geboren op 27 februari, vond de iglo met uitloop te klein en wilde de wijde wereld in. Bij Mieke in de wei was het blijkbaar wel gezellig, dus daar is het kalfje maar gebleven.
We hebben Mieke op stal gezet en het kalfje liep zo mee. Het kalfje zit nu weer in de iglo, waar het toch wat meer beschutting vindt dan in een kale weide.

Mieke en stierkalfje samen in de wei

Sneeuw

maandag, maart 6th, 2006

Al enkele weken weer een grote koppel kievitten in de wei, de eerste jonge haas alweer gesignaleerd en dan…
We hebben nog even lekker genoten van deze sneeuwtoegift, met maar liefst twee sneeuwpoppen en vooral de prachtig mooie plaatjes na weer een nieuwe sneeuwbui.

Een stal vol fotomodellen

zondag, maart 5th, 2006

Afgelopen vrijdag was het weer tijd om een foto te maken van de koe van de maand. Betsie, koe van de maand maart stond mooi vooraan in de stal. Ze stond rustig te kijken toen we de eerste foto maakten. Dit duurde maar even. Er stond gelijk een koe naast, die op iedere volgende foto de kop voor Betsie wist te krijgen. Nog meer koeien kwamen er naast en er achter staan, waardoor het vrijwel onmogelijk was om nog een mooie foto van Betsie te maken. Net of de dames onderhand weten waar al die foto’s geplaatst worden en ze zelf ook wel een keertje in beeld willen komen.
U vindt de koe van de maand onder de koepromenade; koetjes en kalfjes.

Veel belangstelling voor de foto