Archive for april, 2006

Allerlei klusjes

zondag, april 30th, 2006

Het voorjaar is nu echt doorgebroken. Als is het weer nog wat wisselvallig, bomen en struiken komen in het blad of zelfs al in bloei. Nu de koeien overdag in de wei lopen, is het tijd voor allerlei voorjaarsklusjes. Allereerst moet de afrastering goed worden gecontroleerd. Niet alleen van het perceel waar ze nu lopen, maar ook van de andere percelen zodat we de koeien straks kunnen omweiden. Omdat we binnen enkele weken hopen te maaien, komen ook de hooibouwmachines uit de schuur. Deze worden nagekeken en gesmeerd. Als er dan gemaaid kan worden, zijn we voorbereid en kunnen we direct aan het werk. Ook de kuilvoerplaten worden schoongemaakt, zodat er ruimte is voor nieuw, vers kuilgras. Met voldoende zon en af en toe een bui hebben we over enkele weken genoeg gras om voor de eerste keer weer te kunnen inkuilen.

'n Aanvang in de voorjaarszon

In de wei

zondag, april 23rd, 2006

De opwinding dendert door de stal, op het moment dat de deur open gaat. De staldeur gaat wel vaker open, maar op de een of andere manier weten koeien dat ze nu weer voor het eerst de wei in mogen. Ze lopen druk heen en weer en er wordt veel geloeid. Als dan de eerste koe haar kop buiten de deur steekt en de zon voelt gaat het snel. De eerste nog wat voorzichtig, de tweede al wat sneller tot ze uiteindelijk naar buiten rennen. Ze rennen door de wei, snuffelen aan het gras en verkennen weer alle hoeken en gaten. Van grazen komt het zo’n eerste dag niet echt. Er is nog veel te veel te ontdekken en herkennen.
Gisteren was de eerste dag dat de koeien weer naar buiten gingen. Ook ’s avonds was het nog een beetje onwennig. Ze wisten de uitgang van de wei niet goed te vinden en uiteindelijk hebben we ze drie keer van achter uit de wei moeten halen. Vanaf nu gaan ze weer iedere dag naar buiten en is het al gauw weer de gewoonste zaak van de wereld.

Marijn doet de staldeur open

Meer eieren

zaterdag, april 15th, 2006

Ondanks alle regen begint het voorjaar aardig door te breken. Terwijl overal vogels aan het broeden zijn, vonden we nog een logeetje, diep in slaap.
Bij het uitruimen van de kapschuur vonden we onder het plastic, in een soort nestje van hooi, een egeltje nog diep in winterslaap. Het egeltje begon wel wat te bewegen met al het geklets van onze kinderen om zich heen. Misschien is het nu wakker en op weg om een eerste maaltje bijeen te scharrelen.

Egeltje in winterslaap

In dezelfde kapschuur broedt een merel, boven op een losse paal, op een nestje van vier eieren.

Nest en eieren van de merel

In de tuin voor ons huis is een duivenpaartje druk met broeden van de eieren. Grappig bij de duiven is dat ze elkaar duidelijk afwisselen. Mannetje en vrouwtje dragen samen zorg voor hun kroost.

Duif op haar nest in de tuin

Een ei

zaterdag, april 8th, 2006

Johan Marsman had afgelopen week een kievitsnest gevonden met vier eieren. Toen we vandaag even gingen kijken was het nest al leeg. Even verderop vonden we wel een ei. Dit ei was leeg.
Voor ons de vraag of het ei al is uitgekomen, of ten prooi gevallen is aan een ander dier. Begin april is vroeg, maar het zou kunnen dat de eerste jonge kieviten al zijn uitgebroed. Het gedrag van de vogels leek er echter niet op. Toen wij weer weg waren uit de wei, kwamen de kieviten niet snel terug. Dit zou je wel verwachten wanneer er al jonge vogels zijn.
Nu het gras nog zo kort is vanwege het koude voorjaar, zien we veel meer leven in de wei. De hazen zijn volop aan het spelen en op dit moment zeer aanwezig. Afgelopen woensdag zagen we zelfs een haas min of meer aan het spelen met een kat. Een kievit liep ertussen (waarschijnlijk om haar nest te beschermen). We waren niet snel genoeg voor een foto. Daarom maar een fotootje van het lege kievitsei.

Leeg kievitsei

De eerste karnemelk

zaterdag, april 1st, 2006

Vandaag hebben we voor het eerst boerenkarnemelk geproduceerd. We hebben veel meegewerkt bij andere zuivelboerderijen. Dit maakt het makkelijk om te beginnen. Toch is zo’n eerste productie wel spannend. Blijft de melk goed op temperatuur, moet je op de hoogste stand karnen of juist ietsje minder, wat is het juiste moment om het karnen te stoppen?
Gelukkig is het allemaal goed verlopen. De boter liet zich goed kneden en is lekker stevig. De karnemelk is niet te dik en niet te dun en heerlijk romig. Tenminste… Verschillende buren zijn vanavond langs geweest om wat karnemelk en boter te halen. Dit weekend kunnen ze proeven en maandag horen we wat ze ervan vinden.

William bij de eerste ketel karnemelk