Archive for juli, 2006

Dubbel zwart

zondag, juli 30th, 2006

We houden voornamelijk roodbonte koeien en een aantal zwartbonte. Vandaag lijkt het erop dat twee zwartbonte vaarzen moeten afkalven, Blauwtje 943 en Blauwtje 944. Beide vaarzen krijgen voor het eerst in hun leven een kalfje. Ze zijn ook allebei drachtig van Mans, de stier die we ruim 4 jaar hebben gehad tot hij te sterk en daarmee ook te gevaarlijk werd. De kans op een roodbont kalfje is een op vier. Grote kans dus dat er vandaag of morgen twee zwartbonte kalfjes worden geboren.
Het is altijd spannend of vaarzen na het kalven veel melk gaan geven of niet. Beide Blauwtjes komen uit goed producerende moeders. Het zijn ook mooi ontwikkelde vaarzen. Over een maandje of twee weten we of onze verwachtingen voor deze dames uit komen. In deze tijd van het jaar worden er redelijk veel kalfjes geboren. Dit heeft onder andere te maken met de melkprijs. In de zomer is deze lager (zomerheffing) en in de komende maanden wordt een toeslag gegeven (wintertoeslag) waardoor het interessant is om juist in deze maanden meer melk te leveren.

Twee Blauwtjes in afwachting van een kalfje

Water

zaterdag, juli 22nd, 2006

Mooi weer verveelt niet snel. De koeien zijn op hun gemak in de stal en vinden het heerlijk ’s avonds in de wei. Zelf leven we ook min of meer buiten en met alle zon lijkt het net vakantie.
Zo onderhand begonnen we ons wel een beetje zorgen te maken. Het is al heel lang droog en de voorspellingen wezen niet op regen. De weilanden kleuren geel en de grasgroei is volledig tot stilstand gekomen. Ook de mais staat er droog bij. Achter de stal kunnen we beregenen, maar hiermee houden we het gras net groen. Veel groei zit er niet meer in. Met beregenen kunnen we de koeien in de wei houden, er groeit echter niet genoeg om wintervoer te winnen. We waren daarom vandaag dolgelukkig met een flinke bui. Daar waar de wolken eerst weer over leken te waaien, keerde de wind en kregen we alsnog zo’n 20 mm. regen. Hiermee krijgen we mogelijk alsnog redelijke mais voor de winter en wordt het werkelijk verdorren van het gras misschien net voorkomen. Onze week is weer goed en de zon mag best weer een beetje gaan schijnen.

Beregenen op droge grond

’s Morgens de koeien uit de wei

zondag, juli 16th, 2006

Nog altijd het mooiste wat er is. ’s Morgens vroeg de koeien uit de wei halen. De hele wereld lijkt even anders want het is nog helemaal stil. Behalve dan het geluid van een enkele koe die met luide uithalen begint te loeien. Een haasje dat snel wegrent wanneer ik in beeld kom. Ander licht lijkt het wel met lange schaduwen van een zon die de warme dag alweer aankondigt.
De koeien hebben er nog niet heel veel zin aan. Nog even een hap gras, nog even wat zon op de huid voordat de tocht naar de stal wordt ingezet om te worden gemolken.
Met het warme weer van de afgelopen tijd gaan de koeien ’s avonds naar de wei en ’s morgens weer op stal. In de stal is het overdag koeler en daarom plezieriger voor de koeien.

Nog even een hap gras

Nagenieten

zaterdag, juli 8th, 2006

We zijn alweer een week verder en nog steeds zijn we stilletjes aan het genieten. Lekker, dat alles zo goed verlopen is en dat iedereen het zo naar de zin heeft gehad. Naar schatting zijn er zo’n 4.000 mensen geweest die werkelijk verrast waren door de grote diversiteit aan bedrijvigheid in Lettele.
Ans Rekveld heeft prachtige foto’s gemaakt. Deze zijn te bewonderen op “lettele.nl onder fotoalbum”
Rudie Daggenvoorde heeft vandaag de foto’s gebracht. Een selectie van de foto’s van Rudie vindt u hieronder.

Openingswoordje dhr. Jansen

Aankomst 'Maxima'

'zwaaimoment'

Zaai in de winkel

Even relaxen bij Annemiek

Mobiele houtzagerij Het Laar

IJsje??

Streetdance

Demonstratie koersbal

Demonstratie High field country dancers

Zuivel in de kraam

Rondleiding productieruimte

'zaai' in actie

Rob aan de bbq

En dan is het zover

maandag, juli 3rd, 2006

Met het mooiste weer van de wereld hebben we een prachtdag gehad! De opening was mede door vermoeidheid wel wat emotioneel. We waren heel gelukkig om naast dhr. Jansen ook Maxima te mogen ontvangen om een lintje door te knippen. Dank aan de Lettelse revue voor alle grappige intermezzo’s tijdens de dag!
Er zijn gisteren heel veel mensen geweest om een dagje te genieten van het Lettelse platteland. Mensen waren inderdaad verrast door de bedrijvigheid en diversiteit op het platteland. Er waren veel leuke dingen te beleven. En het was vooral gezellig!!!!
Dank aan alle Lettelse ondernemers en verenigingen voor een heel bijzondere dag. Dank aan alle gasten voor jullie belangstelling en enthousiasme. Zelf hebben we gisteren maar weinig foto’s gemaakt. Rudie komt deze week de foto’s brengen die hij heeft gemaakt. Echt mooie foto’s houdt u dus nog tegoed.

Aaibare geit

's morgens vroeg de melk gehaald

Demonstratie streetdance

Lekker op het terras

Terrein in opbouw

zaterdag, juli 1st, 2006

Zondag is het al zover. En dan, voor je het weet, is het terrein al bijna klaar! Vanavond was er veel volk uit Lettele om flink wat werk te verzetten. We hebben onze ogen uitgekeken! Voor we het wisten was de kapschuur afgedekt, de fietsenstalling klaar, de omheining rondom het terrein af, …
Ook de kramen zijn al uitgemeten. En wat wordt het groot…
Al met al hebben we aardig wat grond nodig om alle activiteiten te huisvesten. Dit betekent gelijktijdig dat er veel ruimte is om rond te gaan. Dat moet ook, want we hebben geen flauw idee hoeveel mensen we zondag kunnen verwachten. Gelukkig wordt het mooi weer en op het platteland waait het altijd een beetje harder. Nog een dagje en dan zijn wij er in ieder geval helemaal klaar voor. U ook?

Hekken zijn zwaar

Hekken plaatsen als afscheiding met parkeerterrein

Doek

Annie maakt alles schoon

Daar komt \'t pad

Zit ie al vast??