Archive for augustus, 2006

Een bek vol mais

zondag, augustus 27th, 2006

’s Morgens na het melken krijgen de koeien eerst mais, voordat ze naar de wei toe gaan. Mais bevat relatief weinig eiwit en veel energie in de vorm van zetmeel. Dit past heel goed bij vers gras wat relatief veel eiwit bevat. Door de verhouding energie/eiwit zo optimaal mogelijk aan te bieden, hopen we de bacteriën in de pens (een van de vier koeienmagen) zo optimaal mogelijk van de juiste grondstoffen te voorzien. Als de pensbacteriën goed hun werk doen, is de koe in staat om veel ruwvoer (gras en mais) te verteren. De koe blijft hier gezond bij en kan zo ook een goede melkgift realiseren.

Even mais eten, voordat ze naar buiten gaan

Kamikazekat

zondag, augustus 20th, 2006

Dit voorjaar zijn er drie jonge katjes geboren. We hebben de katjes op laten groeien in de kalverafdeling, tussen de jonge kalveren. Hier kunnen de kinderen er goed bij, waardoor de katjes veel aandacht krijgen en lekker tam zijn geworden. Inmiddels zijn de katjes al zo groot, dat ze zelf naar de hooizolder kunnen klimmen. Hier worden ze niet geplaagd door de honden.
’s Morgens en ’s avonds krijgen de katjes melk en brokjes. Ze komen dan niet gewoon via de ladder naar beneden, maar laten zich letterlijk naar beneden vallen. In de hooizolder zit een luik waardoor we stro naar beneden kunnen gooien. Dit luik wordt nu veelvuldig gebruikt door de katjes, die even de situatie bekijken en zich dan vrolijk laten vallen. Tegenwoordig ligt er dus altijd wel stro onder het luik.

Katje klaar voor de sprong

Met de taxi

vrijdag, augustus 11th, 2006

Het kalfje van Silvia 23 is gisteren in de wei geboren. Silvia was ’s morgens samen met de andere koeien naar buiten gegaan en heeft halverwege de ochtend een stierkalfje gekregen. Toen de koeien ’s avonds weer naar de stal gingen om te worden gemolken, hebben we het kalfje van Silvia met de trekker opgehaald. Helemaal lopen is wel erg ver.
Kalveren krijgen tijdens de dracht vrijwel geen antistoffen mee van de moeder. Antistoffen voor de eerste drie levensmaanden komen vrijwel geheel uit biest, de eerste melk van de koe. Om ervan verzekerd te zijn dat het kalf voldoende antistoffen krijgt, wordt de koe altijd binnen 24 uur gemolken. De melk (biest, dik met een gele kleur) wordt dan direct aan het kalfje gegeven. Heeft het kalf in de tussentijd zelf al veel gedronken bij de koe, dan merken we dit wel door een verminderde eetlust.

Samen het kalfje opgehaald

Het ritme weer omgekeerd

zondag, augustus 6th, 2006

Tijdens de warme dagen waren de koeien ’s nachts in de wei en overdag op stal. Dit omdat het binnen koeler en dus aangenamer was voor de dieren. Afgelopen week hebben we de boel weer omgedraaid. De koeien gaan nu ’s morgens naar buiten en blijven ’s avonds na het melken op stal.
Koeien gedragen zich in de wei echt als kuddedieren. Als ze naar buiten gaan, lopen ze gezamenlijk naar hetzelfde stuk. Ze beginnen ook min of meer gelijktijdig te grazen. Zijn ze niet tevreden, dan beginnen ze niet te grazen, maar lopen ze eerst een keer naar de achterkant van de wei en weer terug. Is de wei wel goed genoeg, dan gaan ze een keer grazend naar achteren en terug om vervolgens eerst rustig te gaan liggen herkauwen. In de loop van de dag verspreiden de dieren zich meer over de wei heen en blijven ze niet allemaal meer zo dicht bij elkaar. Toch blijft het rusten en grazen over het algemeen een gezamenlijk gebeuren.

Net in de wei

2-eiïg

woensdag, augustus 2nd, 2006

In de nacht van zondag op maandag (31 juli) heeft Blauwtje 944 een zwartbont stierkalfje gekregen. Blauwtje 943 heeft ons wat langer in spanning laten zitten. Afgelopen nacht kreeg ze twee vaarskalfjes. Tot onze verbazing een roodbont en een zwartbont vaarskalf.
Het zwartbonte vaarskalfje lag in een stuit, daarom moesten we wel assistentie verlenen. Het roodbonte vaarskalfje is gewoon geboren. Beide vaarskalfjes zijn goed gezond en drinken prima.

De tweeling