Archive for september, 2006

Raapschilfers

maandag, september 25th, 2006

Sinds deze week hebben onze koeien dagelijks raapschilfers op het menu. Raapschilfers is het restant wat achterblijft bij het persen van koolzaadolie.
Voor koolzaadolie worden de zaadjes van de koolzaadplant gebruikt. Na het persen blijft een soort koek achter. Dit wordt geperst tot brok en vormt dan prima koeienvoer.
Raapschilfers bevat circa 12,5% vet. Dit onverzadigd vet levert onze koeien energie. Een deel van de onverzadigde vetten uit het voer komen in de melk terecht. Hierdoor neemt het gehalte aan onverzadigde vetzuren in de melk toe, ten koste van de verzadigde vetzuren. Voor ons is dit de eerste stap op weg naar zuivelproducten met een hoger gehalte aan onverzadigde vetzuren.
Door de komende tijd het jood-getal van de boter te meten, kunnen we nagaan of het gehalte aan onverzadigde vetzuren inderdaad toeneemt.

Ans Rekveld heeft afgelopen zomer prachtige foto’s gemaakt van bloeiend koolzaad. Hieronder ziet u één van deze foto’s.

Koolzaad in bloei

Hoog bezoek

zaterdag, september 16th, 2006

Vandaag hadden we bezoek van ambtenaren werkzaam op gebied van ruimtelijke ordening en milieu en een delegatie van de gemeenteraad. Dit alles op uitnodiging van LTO (landbouworganisatie). Doelstelling was om kennis te nemen van de huidige stand van zaken in de landbouw. Naast ons bedrijf is het melkveebedrijf van de familie Oosterhuis en het biologisch melkgeitenbedrijf van de familie Kuiper bezocht.
Lastig toch wel dat platteland. De een wil groeien, de ander verbreden. Er komen nieuwe stalsystemen en niet iedereen vindt dit mooi. Er is veel regelgeving, maar past dit nog wel bij alle ontwikkelingen die op dit moment plaatsvinden?
In ieder geval was het vandaag mooi weer. We hebben een mooie route gefietst. Over de Bloemenkampsweg en langs de Oostermaat. Wat er van komt dat zien we vanzelf wel, maar het was in ieder geval gezellig.

\'s Morgens vroeg aan de koffie

Salland Natuur Fair (2)

maandag, september 11th, 2006

Het was weer mooi! Stralende zon, prachtige omgeving en gezellige mensen. We hebben onze yoghurt laten proeven en natuurlijk ook kaas. Bekers karnemelk waren rond half drie volledig uitverkocht. Voor de gelegenheid hadden we een mooie selectie worstjes van Rob Rijks meegenomen. De wildzwijn met knoflook was heel populair. Bij reeworst en waterbuffelworst zagen we wat meer gefronste wenkbrauwen, maar uiteindelijk vielen deze ook goed in de smaak.
Het is best wennen om zo zelf de kraam in te richten en aan te kleden. Doordat er veel te proeven was hadden we in ieder geval veel belangstelling.
Zelf hebben we dit jaar van de fair weinig gezien, maar in de kraam was het helemaal goed.

Een bekertje karnemelk tegen de dorst

Salland Natuur Fair

zaterdag, september 9th, 2006

Vandaag even geen tijd voor een foto. We zijn druk aan het denken wat we morgen mee gaan nemen. Morgen is namelijk de Salland Natuur Fair, één van de leukste fairs in de regio. Op geen andere fair is er zoveel ruimte om lekker rond te lopen en een beetje te neuzen. Er staan ongebruikelijke stands, met informatie over roofvogels, wildbeheer, alternatieve therapie. Natuurlijk staan er ook stands met lekkere producten uit de streek en daar zijn wij er eentje van. Hoe onze stand eruit komt te zien, dat gaan we vandaag nog invullen. Kom morgen gewoon even kijken dus! Meer informatie: “Salland Natuur Fair”

In ’t hok

zaterdag, september 2nd, 2006

In onze winkel verkopen wij Freiland eieren. De kippen die deze eieren leggen, mogen iedere dag om 11.00 naar buiten. Per kip hebben ze dan minimaal 2,5 m2 grasland ter beschikking. Ook worden er eisen gesteld aan de beschikbare hoeveelheid drinkplaatsen en de hoeveelheid schaduw buiten. De stal moet voldoende openingen op een vaste plek bevatten, zodat kippen makkelijk in en uit de stal kunnen lopen. Iedere week wanneer we verse eieren halen bij Jansen, genieten we van al die kippen buiten. Niet allemaal binnen de omheining, maar ook op het erf. Overal scharrelen ze rond.
Voorlopig is dit even voorbij. Om mogelijke besmetting met vogelgriep te voorkomen, moeten de kippen tijdens de vogeltrek binnen worden gehouden. Dit is vanaf 1 september. Is de vogeltrek voorbij, dan gaan de kippen weer naar buiten.

Kippen in de wei