Archive for oktober, 2006

Allemaal weer thuis

zondag, oktober 29th, 2006

Het was helemaal goed. Even een paar dagen er tussenuit, het hoofd weer leeg en ruimte voor nieuwe dingen. Pa en Ma en kameraden bedankt!
We zijn alweer helemaal gewend en weer aardig bij met het normale werk. Inmiddels zijn ook alle dieren weer thuis. Kalveren staan weer op stal omdat het gras nu te weinig energie biedt om veel te groeien. De oudere pinken lopen nog in de wei. De koeien gaan nog halve dagen naar buiten. Iedere middag even lekker in het gras. Doordat het kouder is bevat het gras nu veel meer onverzadigde vetzuren. Dit in combinatie met de raapschilfers die we aan de koeien voeren, zorgt ervoor dat het melkvet meer onverzadigd is. We merken dit doordat de volle melk nu veel minder oproomt.
Eigenlijk zouden we nu al volop aan het koeien scheren moeten zijn maar door de vakantie is dit even blijven liggen. Volgende week gaan we beginnen. Dus…. heb je zin een keertje een koe te scheren, dan ben je van harte welkom! Het is stoffig, maar wel erg mooi werk aangezien de dieren het heerlijk vinden hun jasje kwijt te raken en gewoon lekker tegen je aan komen staan.

Koeien 's middags in het najaarsgras

Weekendje op de boerderij

woensdag, oktober 25th, 2006

Hallo allen,

Afgelopen weekend was het zover, wij mochten gaan proberen het bedrijf van William en Liesbeth te gaan runnen zodat hun met de kinderen konden gaan genieten van een welverdiende vakantie!
Het is natuurlijk wel een hele verantwoordelijkheid en uitdaging om zo’n bedrijf op een goeie manier draaiende te houden maar achteraf ook wel heel leuk en het geeft toch een bepaalde voldoening als blijkt dat het gegaan is zoals je voooraf had gehoopt.
Het was elke dag vroegop maar als je eenmaal lekker aan het werk bent vliegt de tijd. Een boerenbedrijf/zuivelboerderij is beslist geen 8 tot 5 baan, het is lange dagen maken en er is altijd wel wat te doen. Al met al zeer arbeidsintensief. Respect voor jullie hoe je dat dag in, dag uit weer voor elkaar boksen.
Iedereen heeft zijn/haar beste beentje voor gezet in de winkel, bij het voeren van het vee en het melken.
Hopelijk heeft de winkel top-omzet gedraaid, de koeien geen uierontsteking opgelopen en de koetjes en kalfjes geen honger geleden.
De eerlijkheid gebied te zeggen dat we hebben veel hulp gehad hebben van Liesbeth’s ouders en mensen uit de buurt.
Kortom, het was leuk, gezelligen en leerzaam om op deze manier jullie
bedrijf voor een weekend “over” te nemen!!
We hopen dat jullie ook een leuke vakantie hebben gehad en weer de energie hebben om er tegen aan te gaan!!

Groet van alle kameraden!

Even helemaal weg

dinsdag, oktober 17th, 2006

Een van de leukste kadootjes die we bij de opening hebben gekregen is een weekendje vervanging op ons bedrijf. Vrienden van ons gaan een weekendje op ’n Aanvang aan het werk! Aanstaande vrijdag gaat het allemaal gebeuren. Volgens strakke schema’s is de winkelbezetting geregeld, zijn de melkbeurten verdeeld en ook alle overige werkzaamheden. Pa en Ma Grijsen houden op de achtergrond een oogje in het zeil.
Wij vertrekken voor een rustig en relaxt weekendje Duitsland. Heerlijk om te weten dat alles in goede handen is. Kameraden bedankt!!
Volgende week ziet u hier (hopelijk) een verslagje van de belevenissen van Peter & Irma, Peter & Silvia, Richard & Jeanet, Wim & Monique, Rob & Silvia.

Klusjes

zondag, oktober 15th, 2006

De herfst kleurt ons werk deze weken. De mais is van het land. Afgelopen week is er nog zo’n 14 ha gras gemaaid en gehakseld. De scheeraparaten liggen bij de reparateur om te worden nagezien en de meeste dieren die langs de IJssel liepen, zijn nu weer bij huis. De jongste dieren zijn opgestald, de oudere dieren lopen bij huis in de wei. Morgen komt de klauwbekapper voor de halfjaarlijkse kapbeurt die altijd plaats vindt net voordat de koeien weer definitief op stal gaan.
Vannacht heeft Betsie 78 een Belgisch Blauwe tweeling gekregen. Betsie is een wat oudere koe met een diep uier. Voor de kalfjes was het erg lastig om de spenen te vinden. Daarom hebben we Betsie maar gewoon gemolken en de melk in de fles aan de kalfjes gevoerd.

Betsie wordt gemolken

Helemaal alleen

vrijdag, oktober 6th, 2006

Of ze zich nu had verstopt achter een graspol, of een weidepaal, of dat we haar gewoon over het hoofd hebben gezien. Feit is dat toen we al halverwege het melken waren, Silvia 22 nog achter het hek stond. Ze stond te loeien en maakte wel heel duidelijk dat ze de weg over wilde, op naar de stal en de andere koeien. Dat hebben we met behulp van Patch maar snel geregeld, zodat Silvia aan kon sluiten in de rij en gemolken kon worden. Samen met de rest van de koppel kon ze daarna rustig aan de mais.

Silvia nog achter het hek met een wakende Patch

Koeien gehaald

donderdag, oktober 5th, 2006

Onze kalveren, pinken en drachtige koeien lopen ’s zomers op de Keizers- en Stobbenwaarden. Ze lopen in een weiland van circa 12 ha groot. Zelf vinden we het prachtig, zo’n koppel rood- en zwartbont vee langs de IJssel. Door het weiland loopt een wandelroute en we zien ook geregeld wandelaars door de wei gaan. De dieren vinden dit prima en worden alleen nieuwsgierig wanneer een wandelaar niet meer wandelt, maar op de plek blijft staan. Het gras wordt niet voor 15 juni gemaaid om vogels maximaal de tijd te geven om te broeden. Het vee gaat ’s zomers rond begin juli naar de uiterwaarden.
Deze week hebben we weer dieren opgehaald. Drachtige koeien gaan een week of drie voordat ze een kalfje krijgen, weer op stal. Ze krijgen dan extra voer om ze zo goed mogelijk voor te kunnen bereiden op het afkalven. Eind van deze maand gaan alle dieren weer naar huis, omdat het weiland niet gebruikt mag worden in de periode november tot april. De komende weken rijden we dus nog wel een paar keer met trekker en veewagen op en neer.

Jongvee en drachtige koeien in de wei

Koeien apart, net voordat ze in de veewagen gaan