Archive for november, 2006

’n Aanrader

zondag, november 26th, 2006

We waren het al een tijd van plan en vandaag was het dan zover. Mooi weer en hoog tijd om de ‘krange op de weg’ route uit te proberen. Rondom Lettele zijn een aantal goed bewegwijzerde ommetjes aangelegd. Langs de Soestwetering, door de Oostermaat, langs weilanden en vooral mooi en afwisselend. Geweldig om een stuk door het bos te gaan en dan weer uit te kijken op groene weilanden. De Oostermaat is nu sowieso een aanrader omdat er heel veel paddestoelen staan.
We hebben drie van de vier routes gelopen en dicht bij huis een dagje heerlijk genoten.

Routekaartje

Paddestoelen

Uitzicht op Lettele

Borstlapjes gemarineerd in boerenkarnemelk

donderdag, november 23rd, 2006

Het vlees van de koe die we in september hebben geslacht is zo mooi dat de slager het zonde vond om de borstlapjes te verwerken. Normaal vind je ze misschien terug in de rollade of gehakt. Nu kwamen er mooie borstlapjes terug. Dus…..
Zelf had ik nooit borstlapjes bereid. Ik kon zo een twee drie ook geen recept vinden en wat raad je de klanten dan aan?
Enkele jaren geleden heb ik lamsschouder gemarineerd in karnemelk en het resultaat was subliem. Het recept van de “vleesrecepten site” heb ik snel weer opgezocht. Het resultaat is ook met borstlapjes erg lekker. Morgen kunnen alle klanten in de winkel een stukje proeven. Valt het in de smaak, dan staat de kant en klare marinade klaar.

Een gemarineerd borstlapje

Boxrand

maandag, november 20th, 2006

Nu we aardig op weg zijn met het scheren, wacht een volgend klusje. De ligplaatsen van de koeien moeten worden voorzien van een achterrand. Dit doen we om de box dieper te maken. We kunnen de box dan instrooien met zaagsel, waardoor de koeien zachter en comfortabeler kunnen liggen. Nu liggen de koeien op een rubbermat en dat is wel oke, maar het kan beter.
Zaagsel was altijd een restproduct wat prima bruikbaar is als strooisel voor de koeien. Nu worden er ook brokjes van zaagsel geperst, die verbrand kunnen worden in de kachel. De toenemende vraag naar zaagsel heeft een behoorlijk prijseffect. We gaan daarom nog eens goed kijken naar alternatief strooiselmateriaal, zoals bijvoorbeeld gehakseld stro, of koolzaadstro.

De ligboxrand ligt al klaar om geplaatst te worden

Buurten

dinsdag, november 14th, 2006

Gisteren zijn we voor het eerst sinds lange tijd weer op pad geweest om te buurten bij collega boerderijwinkels. Wat hebben we in een dagje weer ontzettend veel geleerd en gezien onderweg! We zijn gastvrij ontvangen in De Diervoort (boerderijwinkel in Wychen), in de Woert (Ressen) en op de Eekhoeve (Veenendaal). Het is grappig om te zien waarom in een winkel voor een bepaalde assortimentslijn wordt gekozen en ook naar welk assortiment de meeste vraag bestaat. Leuk om te zien dat alle bezochte winkels ook gaan voor kwaliteit en zekerheid omtrent de herkomst van producten. Op de foto ziet u een enthousiaste Theo Hopman die volop vertelt over de verbouw van zijn winkel, het assortiment en de klanten die hij in zijn winkel de Diervoort ontvangt. Dank aan alle gastheren (en gastvrouwen), wij kunnen weer even vooruit!

Theo Hopman vertelt enthousiast over zijn winkel

Koeien scheren

vrijdag, november 3rd, 2006

Wil je van dichtbij zien hoe een koe geschoren wordt? Kom dan zaterdag een kijkje nemen want dan zijn we de hele dag aan het scheren. Het is de bedoeling om zaterdag zo veel mogelijk jongvee en ook de hoogdrachtige koeien te scheren. De dieren zelf vinden het prima en blijven rustig staan zolang je scheert.

Afgelopen woensdag hebben enkele heren uit groep 3 van de basisschool in Lettele een snelcursus koeien scheren gehad. De koe vond het prima, zolang ze maar geschoren werd bleef ze stil staan. Hield het scheren op, dan begon ze te lopen, totdat de volgende het scheerapparaat weer in bedwang had en begon te scheren.

Rico aan het scheren