Archive for december, 2006

Carbid

zondag, december 31st, 2006

De schapen hadden inderdaad geen last van het carbid schieten. Onze oren suizen nog een beetje na. Op naar het nieuwe jaar. Wij wensen u een fijne jaarwisseling en een goed en gezond 2007!

William & Liesbeth

Kevin druk met carbid

Schapen

zondag, december 31st, 2006

Door het zachte weer groeit het gras nog volop door. Er groeit niet genoeg om de koeien nog te laten grazen, maar het gras is nog wel vrij lang. Bij een flinke vorstperiode (mag best zo onderhand) is het beter dat het gras kort is. De kans op beschadiging is dan veel kleiner.
Sinds een aantal weken lopen er nu weer schapen in de wei. Voor hen is er zat te eten, ze hebben niet zoveel last van de regen en ze maken het gras mooi een beetje korter.
Ze hebben vandaag ook weinig last van al het geknal. Ze blijven er in ieder geval aardig rustig onder.
Ik ben wel benieuwd hoe dat vanmiddag gaat, wanneer de buurt weer gezamenlijk carbid gaat schieten. Waarschijnlijk blijven de schapen dan ook rustig, al verwacht ik wel dat ze de verste uithoek in de wei zullen opzoeken.

Schapen in de wei

Stille dag

zondag, december 24th, 2006

Heerlijk, drie zondagen achter elkaar na alle drukte voor de kerst. Vandaag is het ook echt een stille dag. Geen wind, geen regen en ook heel weinig verkeer op de weg. Rust dus.

Ik heb me vandaag al een paar keer voor proberen te stellen hoe het nu zal zijn rondom alle winkelcentra. Druk lijkt me. Veel auto’s, weinig parkeerplaatsen en veel haast om alle lekkere dingen voor kerst nog op tijd bij elkaar te krijgen.

Wij doen vandaag even niet mee. Straks misschien nog even het bos in en verder gewoon lekker stil genieten.

We wensen u fijne kerstdagen.

Rustig op het erf

Dickens festijn

woensdag, december 20th, 2006

Ook na enkele dagen zijn we nog steeds aan het nagenieten. Wat een sfeertje. Wat een organisatie!We stonden aan het eind van de route, dus het duurde even voor het druk werd maar wat hebben we genoten van alle typetjes die afgelopen weekend voorbij zijn gekomen. Kleine boefjes (scheer je weg!), dames van lichte zeden met matras, Scrooge, deftige dames en heren, etc.
Zelf hebben we veel reacties gehad op het karnen (van boter en karnemelk). Veel mensen dachten dat we yoghurt maakten. De kalfjes trokken ook veel bekijks. Ze lagen lekker warm en droog in een hokje gemaakt door De Holle . De kalfjes lieten zich op geen enkele wijze storen door alle publiek, als ze sliepen, sliepen ze diep. Maar…wanneer eenmaal per uur de doedelzakken voorbij kwamen, waren ze weer klaarwakker. Zoveel geluid, dat zijn ze bij ons niet gewend. We zijn vergeten om foto’s te maken. Thea Huisman, hartelijk dank voor de mooie foto’s!!

's morgens vroeg bij de karn

Wat nemen we mee

dinsdag, december 12th, 2006

Zaterdag is het al zover. Het Dickens festijn. We nemen in ieder geval een of twee stierkalfjes mee, die afgelopen weekend zijn geboren. Gisteren hebben we de karnstok opgehaald die tante Marietje lang geleden speciaal heeft laten maken. De karnstok past op een melkbus en als je maar aangezuurde melk hebt, kun je zo ook wel karnemelk en boter maken. Ik ben benieuwd of dit ook bij lagere temperaturen werkt (en hoe hard en hoe lang je de stok op en neer moet bewegen voor je goede boter hebt). Natuurlijk nemen we ook wat kaas en zuivel mee en waarschijnlijk broodjes, rookworst en zuurkool. We hebben nog een paar dagen om na te denken, dus die twee meter kraam komt vanzelf wel vol…

Karnstok van tante Marietje

Gradus

zaterdag, december 9th, 2006

Twee weken geleden was hij hier nog. Gradus Hurenkamp. Even kijken. Een praatje maken. Goed te pas en vol goede moed. Gradus heeft ons afgelopen jaar voorzien van goede adviezen. Hij heeft veel verstand van vlees, hoe je dit moet verwerken en hoe je vlees het beste kunt presenteren. Afgelopen zomer kwam Gradus regelmatig. Even wat vlees halen, uitproberen en kijken waar nog verbetering mogelijk was. Gelukkig had hij altijd de tijd voor een kop koffie en een praatje. Ook de kinderen vonden het geweldig wanneer hij weer kwam.
Gradus heeft jarenlang vol optimisme strijd geleverd tegen de ziekte van Kahler, maar vorige week ging het mis. We missen je Gradus en wensen vooral je familie veel sterkte.

Regeltjes

woensdag, december 6th, 2006

Mooi idee, een kalfje mee naar de stad. Maar… mag dit eigenlijk wel?
Toch maar eens gebeld. Dienst Regelingen (van het ministerie van Landbouw) wist het niet zeker. Het Blue Tongue informatieloket voorzag geen problemen binnen het gebied, maar of je de verplaatsing van een kalfje moet melden? Het regionale kantoor van de VWA stuurde me door naar een kantoor in Groningen en daar kwam uiteindelijk het antwoord. Ja, een kalfje mag zo mee mits er geen andere dieren zijn.
Tijdens het Dickens festijn lopen er in de stad ook schapen en paarden. Niet helemaal bekend is waar ze lopen en zeker niet of ons kalfje deze dieren ook kan zien. Maar….
Toch maar weer opnieuw gebeld. Na gesproken te hebben met een hele vriendelijke dame van het I&R bureau, hebben we besloten een nieuw Uniek Bedrijfs Nummer aan te vragen. Op de Menstraat 0 wordt administratief een nieuw bedrijf gevestigd, zodat we in ieder geval de verplaatsing van ons kalfje netjes en via de regels kunnen melden aan het I&R systeem (Identificatie&Registratie).
Inmiddels heb ik een stapel formulieren voor me. Is het bedrijf in de Menstraat voor runderen of varkens, vrij van Mond- en Klauwzeer en andere ziektes,…….?
Het moet vast lukken om het papierwerk tijdig rond te krijgen en een kalfje (met gele oorflappen, dat wel) mee te nemen naar de Menstraat.
wordt vervolgd…

We komen naar de stad!

zondag, december 3rd, 2006

Afgelopen jaar hebben er al veel Deventernaren bij ons over de koepromenade gewandeld. Toch zijn er in de stad veel mensen met wie we nog geen kennis hebben gemaakt. Het is daarom geweldig dat we mee mogen doen met het Dickens festijn! Als echte boeren komen we 16/17 december met onze handel naar de stad. Er gaan zelfs een of twee kalveren mee. De Holle is al druk aan het werk om een authentieke omheining te maken, zodat de kalfjes niet de hele stad door gaan zwerven. Dit gaat vast lukken want Harry en Jos maken mooie spullen van eikenhout uit deze omgeving. We weten nog niet wat we naast de kalfjes allemaal mee gaan nemen, maar hierover de komende weken meer.

Hooiberg van de Holle

Alles weer op stal

zondag, december 3rd, 2006

Vorige week zijn de laatste drachtige koeien en pinken (jongvee > 1 jr) weer op stal gegaan. Het was nat en een beetje guur en zo onderhand te onaangenaam om nog buiten te blijven. Er staat nog wel redelijk wat gras in de wei. Hier zit echter weinig voedingswaarde meer in. Door veel regen en relatief weinig zon bevat het gras rond deze tijd veel water en weinig energie.
De stal is nu weer goed gevuld. ’s Morgens is dit prachtig. Als de koeien zijn gemolken en alle dieren vers voer hebben gekregen, staat alles aan het voerhek. Wij genieten wel van zo’n stal vol vee. Zeker wanneer het nog een beetje gaat winteren en de stal ’s morgens een beetje dampt van de adem die de koeien uitblazen over het voer.

Alle dieren aan het eten