Archive for januari, 2007

Mooie varkens

dinsdag, januari 30th, 2007

Afgelopen vrijdag heeft William twee varkens gehaald bij Bennie en Marcel Zandbelt. De fam. Zandbelt houdt scharrelvarkens. De dieren worden binnen op stro gehouden en krijgen ruwvoer te eten. Dit laatste betekent dat ze de hele dag door kunnen vreten en zich niet snel vervelen. Alle varkens hebben ook een buitenuitloop. Ze kunnen zelf bepalen wanneer en hoelang ze naar buiten gaan.
Door de bewegingsruimte en de frisse lucht, zijn scharrelvarkens erg nieuwsgierig. Net als koeien, komen ze allemaal vooraan het hek wanneer je een foto wilt maken. Op de foto ook Bennie Zandbelt. Hij geniet van zijn varkens en vindt het plezierig om ze op deze wijze te houden. Wij vinden het prettig dat de dieren leefruimte hebben. Dat het vlees van deze varkens erg lekker is, is mooi meegenomen.

Bennie Zandbelt bij zijn varkens

Winter

donderdag, januari 25th, 2007

Wat een kleuren buiten, nu het een beetje vriest. We fietsen weer dagelijks naar school nu de wind is gaan liggen en Jaron niet van de fiets af waait. Vandaag ging het fototoestel mee. Vanochtend was ik duidelijk niet snel genoeg. Een haas was op zoek naar water en had mooie plaatjes op kunnen leveren. Maar hij ging sneller dan dat ik mijn handschoenen uit kon krijgen.
Gewoon maar een plaatje van grasprietjes dus.

Grassprietjes in de winter

Verbinding verbroken

maandag, januari 22nd, 2007

In de afgelopen week was weer goed merkbaar hoe afhankelijk wij zijn van onze computer. De computer werkte nog wel, maar herkende geen hardware meer. Dus geen internet, geen mail, niet printen en ook geen mogelijkheid om nog backups te maken. De oorzaak van het probleem zullen we nooit weten, wel hebben we nu een nieuwe computer. Gelukkig kon deze snel geleverd worden en met heel veel mazzel zijn de belangrijkste gegevens bewaard gebleven.
We hebben de computer wel gemist in de afgelopen week. Niet alleen was website of mail onbereikbaar. Ook konden we geen betalingen meer verrichten en gegevens voor de mestwet doorgeven aan het ministerie van landbouw. Wat we vooral hebben gemist was de dieradministratie. Kalfjes konden niet worden afgevoerd omdat we geen geboortebewijzen konden printen. Ook was het veel lastiger om een verkochte koe aan te melden. Maar goed. We zijn er weer en het werkt weer. Dank voor de supersnelle service Wekadata!

Bijgeschoold

zaterdag, januari 13th, 2007

Donderdag en vrijdag was het weer zover. De jaarlijkse editite van de Markelo dagen waar een groep dierenartsen en zootechnici wordt bijgeschoold op het gebied van rundvee en alles wat daar bij komt kijken. Wat heb ik weer veel geleerd!!
De docenten lezen veel (nieuw) wetenschappelijk onderzoek, analyseren materiaal en methoden en combineren resultaten met andere (eerdere) onderzoeken.
Vorig jaar was het hoofdthema voeding en weerstand. Nu was er aandacht voor ziekteprocessen (waarom wordt je eigenlijk zo moe als je ziek bent?). Dit verklaart heel veel over je gemoedstoestand bij ziekte of bijvoorbeeld na een flinke kneuzing. Ook was er weer veel aandacht voor voeding en verzorging van dieren rondom het afkalven.
Bijzonder was ook de kalveropfok. Met de kennis die nu verstrekt is gaan we zeker nooit meer (deden we al niet, maar nu kunnen we de keus beter onderbouwen) kalvermelk voeren waar geen melkpoeder in is verwerkt.
De datum voor de herhalingscursus is al vastgelegd, evenals de editie voor volgend jaar. Eerst maar eens even de stof van de afgelopen dagen herkauwen en dan kijk ik al weer uit naar volgend jaar.

prof. Brand aan het doceren

Workshop

zaterdag, januari 13th, 2007

Afgelopen zondag was het dan zover. Zes studenten kwamen al vroeg om tafeltjes klaar te zetten en mooi aan te kleden met een kleedje, tulpje en wat slingers. Gezellig, zo tussen de koeien maar wel heel erg koud als je even bleef zitten.
Zelf hadden we ons verkeken op het touwslaan. Dit was toch wel een beetje ingewikkelder dan verwacht, waardoor William ’s ochtends vooral bezig was om door te krijgen hoe je mooie touwen maakt. ’s Middags tijdens het touwslaan was de echte kenner (dhr. Herder) erbij, die niet kon nalaten om direct te laten zien hoe het wel (en niet) moest.
Het nepuier wat we hadden gemaakt was veel te nieuw. Ook zonder melkmachine bleef het melkstel prima hangen. Toch was het erg leuk! De deelnemers waren enthousiast en druk aan het overleggen over de gevraagde antwoorden. Het was grappig om te zien hoe de opdrachtjes werden uitgevoerd en erg bijzonder om zo een middag tussen de koeien te bivakkeren. Een aantal deelnemers is als (bijna) volleerd boer weer vertrokken.

Aan \'t melken

Warken op de boerderië

vrijdag, januari 5th, 2007

Onder deze noemer houden we zondag a.s. een workshop. Studenten van Saxion hebben ons benaderd voor een excursie, die ze als schoolopdracht zelf moeten organiseren. Zelf leek het ons leuk (en ook wel spannend) om te kijken of we een leuke middag tussen de koeien kunnen houden. Inmiddels zijn alle vragen en opdrachtjes beschreven en is het verzoek uitgegaan aan de deelnemers om vooral oude kleren aan te trekken. Tussen de koeien kun je immers best vies worden. We zijn nu druk aan het poetsen, zodat alles er zondag netjes bij ligt. We zijn heel benieuwd of de 25 deelnemers het zondag naar de zin hebben. Wij hebben nu in ieder geval al heel veel lol in de voorbereiding.

Jonathan en zijn hulpjes maken alvast mooie zitplekken