Archive for februari, 2007

Routine

dinsdag, februari 27th, 2007

We raken onze routine aardig kwijt, met een computer die het ieder weekend opgeeft. Normaal gesproken werken we rond het weekend de weblog bij, maar nu is dit een beetje lastiger. Foto’s lukt ook even niet, want de benodigde software zit op de pc die nu in reparatie is…
Gelukkig gaan de andere klusjes wel gewoon door. Bij het wilgenknotten vond Alex twee salamandertjes, verstopt in de boom. Een deel van het erf wordt opnieuw bestraat, we zoeken een plekje voor de Ukkepuk glijbaan en de koeien liggen nu heerlijk in een zacht zaagselbed. Hierover meer zodra we weer foto’s kunnen plaatsen.

Andere dieren

zondag, februari 18th, 2007

Met het mooie weer wat voor vandaag werd voorspeld, zijn we een dagje op pad geweest naar Dierenpark Amersfoort. Het begon gelijk helemaal goed met tamme parkieten die je mocht voeren en die op je arm kwamen zitten. Olifanten en giraffes waren imposant, maar vooral geweldig waren de roofdieren die er prachtig (gespierd en mooi glanzend) uitzagen en waar je heel dicht bij kon komen. Wat zijn ze groot, die leeuwen en tijgers. Mooie dierentuin, daar in Amersfoort!
Eenmaal weer thuis bij de koeien, waren de kinderen toch vooral onder indruk van de cavia’s en geitjes op de kinderboerderij. Volgende keer dus gewoon maar weer naar Kinderboerderij Dondertman.

Tamme parkiet op de arm

Computers….

dinsdag, februari 13th, 2007

Goed en wel weer gewend aan de luxe dat alles weer werkt ging het vorige week toch nog mis. Allemaal nieuwe software bijelkaar op een nieuwe machine, het is ook wel wonderlijk als dat allemaal werkt. Vorige week dus even niet. Ergens in een van de programma’s zat een foutje en de tijd is al lang voorbij dat ik er zelf nog wat van snapte…
We hebben dus wederom een weekje zonder computer gezeten.
De komende dagen gaan we eerst de administratie bijwerken. Daarna volgt spoedig weer een berichtje.

Voorjaar in de lucht..

zaterdag, februari 3rd, 2007

Ruikt u het ook, als u buiten komt? Overal wordt weer mest uitgereden en voor ons is deze geur onderhand een voorbode van het voorjaar. Wat ons betreft mag het eerst nog wel even echt winter worden, maar we zijn al wel weer volop bezig met de voorjaarsgroei.
Vandaag is de eerste mest uitgereden. Mest wordt tegenwoordig in kleine sleufjes in de grond gebracht. Er is dan minder kans op vervluchtiging van ammoniak. Wanneer je al heel vroeg in februari mest uit kunt rijden, dan worden de voedingsstoffen uit mest zo goed mogelijk benut. Veel van de voedingsstoffen zijn gebonden aan organische stof. Dit moet eerst door het bodemleven (o.a. wormen) worden afgebroken, voordat de voedingsstoffen voor de plant beschikbaar komen. Wanneer na half maart de grasgroei goed op gang komt, zijn er dan veel voedingsstoffen uit mest beschikbaar. Hierdoor hoeven we minder kunstmest te gebruiken. Als het nog een paar dagen droog weer blijft, dan zit de mest in de grond en mag het wat ons betreft gaan winteren.

Niels Jansen aan 't zodebemesten