Archive for maart, 2007

Landwinkel

zaterdag, maart 31st, 2007

We zijn lid geworden van de Landwinkelcooperatie! Dit is een in 2006 opgerichte organisatie die door samenwerking de boerderijwinkels wil versterken. Leden hebben allemaal zelf een boerderijwinkel en kiezen bestuursleden uit hun midden. Gezamenlijk wordt geïnvesteerd in kennis omtrent winkelinrichting, verpakkingsmateriaal, promotiemateriaal etc. Zo komt er een landwinkelbord op ons erf en gele landwinkelvlaggen. Doelstelling van landwinkel is vooral ook om streekproducten, geproduceerd door leden, te distribueren over alle landwinkels. Sinds we landwinkel zijn geworden hebben we bijvoorbeeld heerlijke appelstroop uit Limburg en prachtige (en lekkere) fruitbonbons uit Drente in ons assortiment. Mooie producten uit de directe omgeving blijven voor ons voorop staan en de landwinkel streekproducten vormen hier een goede aanvulling op. De nieuwe spullen liggen al in de winkel, de vlaggen zijn geplaatst en als volgende week het bord er staat zijn we echt Landwinkel.

De Landwinkelvlaggen staan al in de tuin

Symposium

woensdag, maart 28th, 2007

Is het een keertje mooi weer, dan zit ik de hele dag binnen. En hoe!
Vandaag was er een symposium georganiseerd door de WECF. Zij hebben een plan, genaamd Oons Ambacht. Komt het van de grond, dan wordt Overijssel op de kaart gezet. Producten van eigen grond, lokaal verkocht en geconsumeerd. Mevr. S. Brückmann heeft een geweldig verhaal gehouden over Unser Land. In Beieren zijn ze jaren geleden begonnen met het promoten van producten uit eigen streek. Hierbij is er aandacht voor locale landbouw, locale werkgelegenhed, locale ambachtelijke bedrijven etc. Er is een keten gevormd van samenwerkende bedrijven die hun producten gezamenlijk verkopen in supermarkten in Munchen. Samenwerking is de kern. Bij zo’n inleiding krijg je vleugels. Ook de gedrevenheid van de dames van de WECF belooft veel goeds. Ik hoop dat u in de komende jaren nog veel hoort van Oons Ambacht!

Kievit

maandag, maart 26th, 2007

Maar liefst drie nesten heeft Alex vanmiddag gevonden, toen hij achter het huis (op ’n Aanvang) aan het werk was. Elk nest telt vier eieren. Mooi als ze allemaal uitkomen. Gelukkig is het nog vroeg in het jaar en hoeven we op dit moment het land niet op. Moeten we het land wel bewerken, dan worden de gevonden nesten vooraf gemarkeerd, zodat we de nesten zien en ze niet beschadigen.
Als het met de roofdieren meevalt, dan is de kans groot dat de eieren allemaal uitkomen. Rustig afwachten dus maar.

Broedende kievit

Nest met eieren

Lange Jan

zaterdag, maart 24th, 2007

We weten niet hoe oud ie is geworden, onze Lange Jan. We schatten zeker een jaar of 18. Twee jaar geleden is hij stram, oud en stijf, overleden. Lange Jan was een bijzondere kater. Liep met ons mee als we met de hond gingen wandelen. Rende mee met de fiets. Kwam altijd bij je op schoot als we even buiten zaten. Als we Lange Jan even aaiden werden we al snel gekrabt of gebeten. In ieder geval begon zijn staart direct te zwiepen. Afgelopen zomer zijn er drie jonge poesjes geboren. Het poesje wat door onze kinderen ‘zwart witje’ werd genoemd, leek veel op Lange Jan. Nu de katten wat groter zijn, blijkt hoeveel. Evenals Lange Jan is ze heel eigenzinnig en loopt met ons mee als we de hond uitlaten. Dit niet alleen. Ze komt ook direct op schoot als we even buiten zitten. Zodra we haar aaien begint ze met haar staart te zwiepen en even later wordt je gekrabt of gebeten. Met zoveel overeenkomsten kunnen we er niet onderuit. Lange Jan loopt dus opnieuw bij ons op het erf, alleen is het nu een poes in plaats van een kater

Lange Jan in het gras

Ooievaarsnest

zaterdag, maart 10th, 2007

Afgelopen jaar hebben we in de wei regelmatig een ooievaar gesignaleerd. Toen we hierover spraken met Aart Evers, kwam het idee voor een ooievaarsnest. Vorige week is de paal gehaald in het ooievaarsdorp in Gorssel (dankjewel Henk Holtkuile). Prachtig al die ooievaars bij elkaar!
Vandaag kwam de vogelwerkgroep Deventer het ooievaarsnest plaatsen. Dit was een hele klus, een paal van 9 meter in natte grond graven en goed bevestigen. Leuk ook om samen te werken met mensen die zo gedreven bezig zijn voor vogels.
De paal staat nu stevig en vast en helemaal klaar voor de eerste ooievaar (gemiddeld duurt dit overigens 5 jaar).
Afgelopen week heeft de Stichting Natuur Anders veel gesnoeid op het bedrijf. Houtopstanden langs de weilanden zijn bijgesnoeid en bijgewerkt. Ook de (vorig jaar ingeplante) meidoornhaag is een beetje bijgewerkt. Gelukkig heeft 95% van de planten de droge zomer overleefd. Nog enkele jaren wachten en we hebben er een mooie haag bij.

Voorbereidingswerkzaamheden

Nu maar wachten op de ooievaar

Magnolia

woensdag, maart 7th, 2007

Vorig jaar lag er rond deze tijd nog sneeuw. Nu al maakt de magnolia zich op voor de bloei. Ondanks alle regen is het dus blijkbaar al genoeg voorjaar om uit de knop te komen. Mocht het alsnog gaan vriezen dan missen we de voorjaarsbloei. Zo niet, dan hebben we volgende week een prachtig bloeiende boom in de tuin.

Beginnende bloei bij de magnolia

Losgelaten

zaterdag, maart 3rd, 2007

Daar zit je dan. Altijd gewend dat voer en water werden gebracht en dat je veel werd geaaid. Ineens ben je overbodig en wordt je losgelaten. Gisteren zijn er twee konijnen gevonden. De een zat bij de buurman in het weiland in een plas water. Helemaal in elkaar gedoken en helemaal van de wereld. De ander zat aan de Spanjaardsdijk tussen een boom en de weg. Schrok bij elke auto die voorbij kwam en werd bijna weggeblazen door een vrachtauto. Kevin heeft het konijn van de weg geplukt en hier gebracht.
Beide konijnen zitten nu weer in een hokje en krijgen weer eten. Zoals ze gewend zijn.

Tam konijn weer binnen

Lekker zacht

vrijdag, maart 2nd, 2007

Sinds enkele weken liggen onze koeien op een zaagselbed. Hiervoor waren de ligplaatsen voorzien van rubber matten, waar dagelijks een dun laagje zaagsel overheen werd gestrooid om de ligplek droog te houden. De rubber matten zijn nu verwijderd. Achter de ligplek is een hoge rand gemaakt zodat het zaagsel beter blijft liggen en vervolgens is een dikke laag zaagsel aangebracht.
De koeien vinden het prima. Ze liggen nu lekker zacht en liggen ook veel. Wij hebben er wat meer werk mee om de ligplekken mooi schoon te houden en het zaagsel egaal te verdelen. Helaas is het zaagsel vergeleken met enkele jaren geleden nogal wat duurder geworden, omdat het nu ook gebruikt wordt als brandstof. Omdat een gemiddelde koe per dag zo’n 14 uur liggend doorbrengt, zijn de koeien in ieder geval zeer tevreden met de nieuwe en comfortabele ligplekken.

Vernieuwde ligplek