Archive for april, 2007

Op bezoek

vrijdag, april 27th, 2007

Sinds de grote vakantie drinken de peuters in Lettele twee maal per week een bekertje boerenkarnemelk. Juf Gerdy komt iedere week verse karnemelk halen. Als je regelmatig zo’n bekertje karnemelk leegdrinkt, wordt het wel eens tijd om te kijken waar dat nu allemaal vandaan komt. Gisteren en vandaag zijn we vereerd met het bezoek van Lettelse peuters. Veel van de peuters kennen van huis uit wel koeien. Was dit niet het geval, dan waren ze wel imposant groot. Voor de gelegenheid waren de cavia’s, konijnen, lammetjes en jonge poesjes ter plaatse. Ook een kalfje was dichtbij. Ook al zijn jonge dieren leuk, het allerleukste is toch buiten in de zon van de glijbaan of met de driewieler rond racen. Wij vonden het in ieder geval wel gezellig. Dank aan juf Gerdy!

Juf Gerdy met peuters in het stro

Kievit

woensdag, april 18th, 2007

Maandag begon het er al een beetje op te lijken. De eieren lagen niet helemaal stil en het gepiep van de jonge vogels was door het ei heen te horen. Alex wilde graag het uitkomen van de eieren volgen en is maandag en dinsdag meerdere malen naar het nest gelopen. Vandaag was het dan zover. Twee jonge vogels waren uit het ei. Een derde was druk doende zich uit het ei te bevrijden. Ook nummer vier was al begonnen. Als je goed kijkt, zie je op het vierder ei een wit puntje waar de eierschaal al dunner is.
Gelukkig is het mooi weer en niet te koud voor de jonge vogels. In de andere vier nesten die we hebben gevonden is het nog niet zover. Rustig afwachten dus, hoeveel jonge kievitten straks rond onze boerderij vliegen.

Jonge vogels net uit het ei

Koe in de wei

vrijdag, april 6th, 2007

De hele week werd het al aangekondigd. Wij willen naar buiten!! Hoorden de koeien iemand aan de achterkant van de stal, ging er een hek open of dicht, dan werd er luid geloeid. Alle dames kwamen in de benen en gingen op een kluitje staan. Voor de achterdeur, kop richting zon.
Woensdag was het dan zo ver. De omheining was gerepareerd, waterbakken gevuld en de kievitsnesten beschermd met een klein draadje. ’s Middags rond twee uur gingen de staldeuren open en daar gingen ze. Het blijft bijzonder, koeien voor het eerst weer naar de wei. Al rennend, springend en loeiend wordt iedere hoek van de wei opnieuw ontdekt. Het rennen en springen duurt geruime tijd. Zo’n eerste dag komen de koeien amper aan eten toe, vol van opwinding over het buiten zijn.
Eigenlijk bruist de hele eerste week van opwinding. Omdat we de rantsoenovergang wat geleidelijk willen maken, gaan de koeien deze week halve dagen naar buiten. ’s Morgens staan ze echter al te loeien bij activiteit achter de stal en als de deuren open gaan, rennen ze nog steeds de stal uit. De opwinding gaat na enkele dagen al wel wat sneller over. Nu gaan ze vrij snel aan het eten en genieten ze in ieder geval van het verse, jonge gras.

In de rij voor de deur

Naar buiten

Beschermd kievitsnest

Edirne

vrijdag, april 6th, 2007

Afgelopen week hadden we voor de tweede keer in korte tijd buitenlands bezoek. Ditmaal betrof het gasten uit Edirne, een plaats van circa 100.000 inwoners in Turkije. In Edirne leeft een grote Roma groep die prachtig handwerk maakt. Lastig is het om dit handwerk zonder tussenhandel aan de man te brengen. Nu wordt er te weinig verdiend en is er onvoldoende geld voor opleiding en training van de mensen. Samen met Hans Scholten hebben we de plannen doorgesproken die wij hebben om streekproducten dichter bij de klant te brengen. Gaandeweg onstond een mooie discussie over overeenkomsten en verschillen en waar je van elkaar kunt leren. Hassan probeerde alles snel heen en weer te tolken en ook al was dit voor mij even wennen, het is heel bijzonder om ondanks het taalverschil toch zo’n discussie te kunnen voeren.

Gasten uit Edirne