Archive for mei, 2007

Uit logeren

woensdag, mei 30th, 2007

Mieke wordt deze maand al weer 6 jaar. Tot nu toe hebben we haar nog nooit echt hengstig gezien. We willen best een kleine Mieke, daarom is Mieke nu tijdelijk uit logeren. Ze loopt nu in Almen, bij Wilfred en Simone. Hier loopt ze in een bak, met Coco (paard) en Paolo (hengst). We hebben Mieke maandag weggebracht. In eerste instantie bleven alle paarden maar achter elkaar aanrennen. Tot Mieke er genoeg van kreeg en met een paar rake klappen Paolo op afstand wist te krijgen. Echter niet voor lang. Paolo kwam steeds opnieuw dichterbij en liet zich niet snel afschrikken. Uiteindelijk heeft hij al een eerste poging gewaagd. Coco stond erbij en keek ernaar.
Voor de zekerheid blijft Mieke nog even bij Paolo. Hopelijk halen we binnenkort een drachtige Mieke weer naar huis. Bedankt Wilfred en Simone!

Coco, Paolo en Mieke

Belangstelling bij de geboorte

zondag, mei 27th, 2007

Gisterochtend kwam de Harm Boersma wandeltocht onverwacht langs ons rustpunt. Dit was even improviseren, maar wel erg gezellig. ’s Morgens regende het behoorlijk, vandaar dat de koffie voornamelijk onder dak, op de koepromenade werd genuttigd. Een eindje verderop, in de afkalfstal, was Annie 170 hard aan het werk. Annie was aan het bevallen van haar 8ste kalfje. Dit werd aangekondig met de komst van de waterblaas. Verschillende mensen gingen even kijken en kwamen terug met de vraag: “duurt het nog lang?”. Nu weten we dat nooit zeker, maar vaak komt een kalfje zo’n een tot anderhalf uur na de waterblaas. Een aantal wandelaars heeft de wandeling van 25 km inderdaad zo lang onderbroken tot er een kalfje was. Zo kwam het dat er heel wat publiek was bij de geboorte van weer een kleine Annie. Het (toch wel zware) vaarskalf was eerst niet zo fit en is uitgebreid schoongelikt, tot ze een beetje wakker was. Toen ze zagen dat alles goed was, zijn de wandelaars weer op pad gegaan.

Veel belangstelling voor het pasgeboren kalfje

Walnotenboom

dinsdag, mei 15th, 2007

Rob te Wierik gaat weg bij de provincie Overijssel. Hij heeft zich in de afgelopen tijd onder andere sterk gemaakt voor het planten van hoogstamfruitbomen op verschillende plekken in de provincie. Het afscheidskadootje vanuit de provincie was het planten van een boom, op een boerenerf. Het is een hele mooie walnotenboom geworden, die naast de koepromenade is gepoot. Het duurt (volgens de teler) nog vele jaren voor de boom vruchten draagt, maar in tussen profiteren we van het insectenwerend effect van de boom.
De boom is vandaag bij een lekker zonnetje gepoot. Rob is er even druk mee geweest maar de boom staat nu dan ook voor jaren stevig geworteld.

Rob hard aan het werk

Even poseren..

12 mei

zondag, mei 13th, 2007

En voor je het weet is het al weer voorbij. Gelukkig hebben we afgelopen week besloten om de markt naar binnen te verplaatsen. Dit gaf wel veel meer werk omdat er het nodige moest worden schoongemaakt. Gistermorgen zijn de koeien extra vroeg gemolken en gevoerd, zodat we tijd overhielden om de marktkraampjes te plaatsen. Deze stonden dicht tegen het koeienvoer aan, om voldoende loopruimte over te houden voor de bezoekers. Het terras bleef ’s morgens vroeg maar met moeite staan, omdat enkele koeien hardnekkig de stoelen af bleven likken. Om 10.00 uur stond alles klaar en ondanks het slechte weer kwamen er direct al mensen binnen. Om 11.00 uur kwam er een groep uit Heerde op excursie en toen was het direct gezellig druk. De markt tussen de koeien was wel een beetje bijzonder. Paula probeerde steeds een hap te nemen van de tomatenplantjes van Mignon. Wijn proeven tussen het kuilvoer is met alle bijkomende geurtjes ook even wennen. Het speelgoed van Erwin werd goed gebruikt en ook de Turkse pizza’s vielen zeer in de smaak. Ook al was het een beetje improviseren, binnen was het wel erg gezellig met Mark Kornet, met zijn accordeon. De koeien hebben alles rustig bekeken en gingen gewoon door met eten, liggen en herkauwen alsof het een dag als alle andere was. We vonden het een hele bijzondere dag en willen alle standhouders (Herman Nekkers, Mignon den Heijer, Dames uit Raalte, IJsboerderij Oans, Casa Arminho, Holtwark, Roesink, Hennie van Schooten, fruitteeltbedrijf ’t Linderveld, stichting recreatie deventer buiten en cambio) en natuurlijk ook Mark van harte bedanken voor de medewerking en gezelligheid. Gisteravond om 5 uur waren alle kramen weer aan de kant en konden de koeien worden gevoerd en gemolken, in een heel gewone koeienstal.

Koeien achter de bloemenkraam

Tussen de koeien naar de markt?

dinsdag, mei 8th, 2007

Normaal zouden we nu hartstikke blij moeten zijn met een beetje regen. Maar voor zaterdag 12 mei wordt het weer wel erg ongewis. Blijft het droog? Is het warm genoeg om lekker buiten te kunnen zitten? Komt de zon er nog aan te pas?
Voor de zekerheid maken we nu twee tekeningen. Is het mooi weer, dan blijven we lekker buiten in de zon. Met een mooi terras en gezellige muziek kun je dan ontspannen een beetje rondstruinen tussen alle kraampjes.
Lijkt het net zo koud en regenachtig te worden als vandaag, dan houden we de markt tussen de koeien. Op deel is voldoende plek voor alle kraampjes en het terras. Het is misschien even wennen voor de koeien, maar eigelijk lijkt het ons wel gezellig een markt met zoveel dames als publiek.

Streekproductenmarkt tussen de koeien?

Of lekker buiten tussen de bloeiende rodo's?

Klauwen gekapt

woensdag, mei 2nd, 2007

Als de koeien weer buiten zijn, wordt het tijd om de klauwen te bekappen. Dit gebeurt twee maal per jaar en zo blijven de koeien goed ter been. Omdat we de juiste datum nog wel eens vergeten, belt Herman ons een dag van te voren. Heb je wel gedacht aan? Op de dag zelf blijven alle koeien binnen. Pas als ze zijn bekapt mogen ze één voor één naar buiten. De koeien gaan in een geavanceerde klauwbekapbox en hier kan iedere poot afzonderlijk worden opgetild. Voor de eerste keer is het een beetje eng. Oudere koeien zijn er goed aan gewend en blijven rustig.
Bij het bekappen worden de klauwen recht gemaakt, zodat de koe weer mooi stabiel op de benen staat. Voorlopig kunnen we weer vooruit. Aan het eind van het weideseizoen (eind oktober) zijn ze weer aan de beurt.

Koe in klauwbekapbox