Archive for juni, 2007

Hulp

vrijdag, juni 29th, 2007

Maandag en dinsdag hadden we goede hulp. In het kader van Bedrijf in Beeld van de basisschool in Lettele hebben kinderen uit groep 8 twee dagen meegewerkt bij verschillende bedrijven in Lettele. Maandag heeft Lisa te Riele ons geholpen met het pasteuriseren van karnemelk en yoghurt. Dinsdag waren Daan Wesselink en Laura Stegeman bij ons in de weer. Op dinsdag hebben we halfvolle melk, karnemelk, boter en yoghurt gemaakt. Zowel maandag als ook dinsdag hadden we een paar goede krachten aan het werk. Zelf vonden we het goed om weer met andere ogen naar onze productie te kijken. Bedankt, Lisa, Laura en Daan!

Laura en Daan aan 't werk

Warm

vrijdag, juni 8th, 2007

Vanochtend zijn de koeien al vroeg naar buiten te gaan. Het was al vroeg warm. Toen William rond 10.00 uur het hek en de staldeuren weer open deed, waren de koeien in mum van tijd weer binnen. Ook in de stal was het nog vrij warm. Veel koeien hadden duidelijk last van de warmte, wat te zien was aan de snelle ademhaling en het zweten van de dieren. Ze vonden het binnen vandaag in ieder geval beter dan buiten. Vanavond zijn ze na het melken weer naar buiten gegaan. Ook al is het nu nog niet echt koel, het is in ieder geval aangenamer dan het vandaag was.

Koeler in de stal

Daar gaan we weer

zondag, juni 3rd, 2007

Ik kijk weinig tv en heb geen idee of het item, wat ik net zag in het RTL4-weekoverzicht, eerder deze week wat genuanceerder is gebracht. Dit sloeg echter alles. “Koeien, varkens en kippen worden in Nederland met tonnen antibiotica geïnjecteerd en vormen zo een bedreiging voor de volksgezondheid!” Zo, patsboem zonder verdere nuance of toelichting. Ik weet onvoldoende van pluimvee en varkenshouderij om hier te diep op in te kunnen gaan. Wel weet ik dat varkens en kippen vroeger een geringe dosering antibiotica via het voer kregen toegediend, dit bevorderde de groei. Sinds enkele jaren is dit verboden.
Bij koeien werkt het nog weer een beetje anders. Een koe is een herkauwer, die in staat is celwanden te verteren, doordat haar pens gevuld is met celwandverterende bacteriën die uitermate gevoelig zijn voor antibiotica. Wanneer wij een zieke koe behandelen met antibiotica (wat we in geval van een ernstige bacteriële infectie wel doen), gaat ook een deel van de pensbacteriën verloren. Het duurt enige tijd voordat dit weer op het oude niveau is. Hebben we een zieke koe, dan is het kiezen tussen twee kwaden. Dit zorgt ervoor dat we niet maar zo lukraak spuiten, maar alleen daar behandelen waar echt noodzakelijk.
Wordt een koe behandeld met antibiotica, dan wordt de melk van deze koe vernietigd. Melk van een behandelde koe bevat namelijk sporen van antibiotica. Dit zorgt ervoor dat van de melk geen yoghurt en andere producten gemaakt kunnen worden (de genoemde sporen verhinderen bijvoorbeeld het werk van de yoghurtbacterie). Voordat melk naar de zuivelfabriek gaat, wordt er een monster genomen. Dit geldt voor alle boeren in Nederland, voor iedere levering melk. Ieder monster wordt onderzocht op een aantal kwaliteitsaspecten, waaronder de mogelijke aanwezigheid van antibiotica. Zou er antibiotica gevonden worden, dan draait de desbetreffende veehouder op voor een grote schadepost. Immers niet alleen zijn melk wordt vernietigd, maar ook de melk van de andere veehouders in de transportwagen.
Melkveehouders zijn daarom heel kien op het gebruik van antibiotica. Ze gebruiken het zo weinig mogelijk en wanneer het wel gebruikt wordt, wordt de melk van de desbetreffende koe na een bepaalde wachttijd onderzocht om na te gaan of er geen sporen van antibiotica vindbaar zijn. Pas wanneer dit het geval is, mag de melk weer worden geleverd.