Archive for augustus, 2007

Hoog water

zondag, augustus 26th, 2007

Twee weken geleden was het even spannend. Wordt het IJsselwater zo hoog dat de uiterwaarden onder water komen te staan? Op zondag hebben we nog even getwijfeld om vervolgens op maandag de knoop definitief door te hakken. We hebben het pasteuriseren van de melk verschoven naar de avond en zijn de hele ochtend op en neer gereden om circa 40 stuks jongvee en drachtige koeien op te halen en thuis op te stallen. Het blijft lastig in te schatten of het water inderdaad zo hoog komt dat het bedreigend wordt. Twee weken geleden namen we het zekere voor het onzekere. Afgelopen week is er bijna dagelijks een vrachtje jongee weer terug gebracht. Er gaan cira 8 dieren in de veewagen, dus na ettelijke keren op en neer te zijn gereden, was afgelopen vrijdag het laatste dier weer terug bij de IJssel.
’s Avonds werden we gebeld. “Weten jullie wel dat het IJsselwater weer aan het stijgen is?”. Nee dus.
Vandaag hebben we even gekeken. De IJssel staat wel hoog, maar nog niet zo hoog als twee weken geleden. Er is nog heel veel groene weide beschikbaar. We gaan er vanuit dat het dit keer gewoon goed gaat. De dieren vinden het heerlijk, het hoge water met de warmte en voorlopig mogen ze nog even blijven.

Lekker aan het water

Even bijkomen……..

zondag, augustus 26th, 2007

Even bijkomen...

Fiets

zondag, augustus 12th, 2007

Te stralen staat ie! Een mooie groene fiets in de zon. Met een verleden als oud wrak, vergeten op het station. Cambio heeft de fiets opgehaald, ontleed, mooi groen gespoten (in ons logo-kleurtje) en weer helemaal opgeknapt.
Nu staat ie klaar! Wij gaan fietsen verhuren. Voor circa €3,- per dag kunt u onze prachtige omgeving per fiets verkennen. Een groene fiets wel te verstaan. Alle fietsen hebben een verleden als afgedankte fiets ergens in de stad. Zijn opgehaald door Cambio, helemaal opgeknapt in de werkervaringsplaats en weer klaar om gebruikt te worden. Onze eerste fiets fietst prima! We hebben ‘m al uitgebreid getest. Het is nu nog even wachten op nr 2 (en later ook de rest), voordat we officieel fietsen gaan verhuren. We gaan de fietsroutes al vast klaarleggen.

Wat is ie mooi he?

MKZ

zaterdag, augustus 11th, 2007

Het lijkt gelukkig erg mee te vallen met MKZ in Engeland. Als er de komende twee weken geen nieuwe gevallen bij komen, is het waarschijnlijk onder controle. In Nederland zijn geen dieren met MKZ verschijnselen aangetroffen. Dit betekent dat het vervoersverbod wordt versoepeld. Hierdoor kunnen wij onze drachtige koeien weer ophalen uit de uiterwaarden, waardoor ze mooi thuis kunnen afkalven.

Vanaf vandaag is de koepromenade weer gewoon open. Wel zijn we verplicht een bezoekersregistratie bij te houden. Aan iedere bezoeker dus tijdelijk het verzoek om naam en adres te noteren. Zien wij gelijk eens waar onze bezoekers vandaan komen.

MKZ

zondag, augustus 5th, 2007

MKZ in Engeland. Dat was even schrikken gisteren. Vooral wanneer je bedenkt hoeveel dieren over en weer worden vervoerd. Ineens zijn we weer zes jaar terug. De uitbraak in Nederland was toen ook traceerbaar naar MKZ in Engeland. We denken terug aan de spanning na de eerste uitbraak en vooral ook aan de weken erna, toen het virus snel verspreid raakte. Niet alleen de ruiming van veel vee, maar vooral ook de geïsoleerde positie van de boeren in het besmette gebied heeft toen veel indruk op ons gemaakt. Gedurende lange tijd mochten ze geen bezoek ontvangen en was het soms zelfs niet mogelijk om boodschappen te doen. Alle dingen die gewoon zijn worden dan ineens bijzonder en dat terwijl het in het gebied al heel spannend was.
Zes jaar geleden hadden wij mazzel. We zaten gedurende de gehele periode in het toezichtsgebied en alle beperkingen die toen voor ons van toepassing waren, waren over het algemeen nuttig en heel dragelijk.
Nu gisteravond bekend werd dat het virus in Engeland mogelijk afkomstig is uit een laboratorium, is dit kwalijk, maar ook heel geruststellend. De kans is dan groter dat er niet al veel meer besmette bedrijven zijn, van waaruit virus is verspreid. Jaren geleden hebben we in de polder ook een of twee geïsoleerde uitbraken gehad, toen afkomstig van het Centraal Diergeneeskundig Instituut. Toen was het snel onder controle. Nu (met alle maatregelen die na de voorgaande MKZ crisis in Engeland zijn getroffen) hopelijk ook in Engeland.

PS: vanwege de MKZ uitbraak in Engeland is de koepromenade tijdelijk gesloten.