Archive for oktober, 2007

Herfst

zondag, oktober 28th, 2007

De dagen worden korter en buiten is het een stuk frisser. Het meeste jongvee staat inmiddels weer op stal aangezien de voederwaarde van het gras niet hoog meer is. Vorige week zijn alle hooibouwmachines schoongemaakt en in het vet gezet. Ook de machines staan weer keurig onder dak, te wachten op het volgende voorjaar. De koeien komen nog wel iedere dag in de wei, al is het maar voor een paar uurtjes. Ook voor de koeien geldt dat het gras weinig voederwaarde meer bevat. Het gros van het voer eten ze daarom nu binnen. Toch is het bij mooi weer nog heerlijk voor de koeien buiten. Iedere dag rond de middag worden ze nog steeds onrustig omdat ze naar buiten willen. Als het regent, staan ze direct weer voor de deur. Ze willen dan weer graag naar binnen.

Herfst

De laatste oogst

dinsdag, oktober 16th, 2007

Gisteren hebben we voor het laatst dit jaar geoogst. Na vorige week nog een late oktoberkuil te hebben gemaakt van het laaste gras, was gisteren de mais aan de beurt. Dit jaar zijn we erg laat met de mais. Dit komt deels door het weer, maar ook omdat de mais afgelopen voorjaar pas laat is gepoot. Het was prachtig weer gisteren, wat het oogsten plezieriger en simpeler maakt. Na een periode van veel regen is het land drassig en komen zware machines nog wel eens vast te zitten. Gisteren vlogen ze als het ware over het land. ’s Morgens om 7 uur is Jansen (loonwerker) begonnen en om 11 uur waren de kuilen (eigenlijk bulten) al gevormd. Omdat we ervoor kiezen de mais erg grof te hakselen (de plant wordt in vrij grote stukken gesneden), is het aanrijden van de kuil erg belangrijk. Hoe groter de stukken, des te meer lucht blijft er achter in de kuil. Bij minder zuurstof is de kans op een geslaagd conserveringsproces veel groter. De aanrijtractor moet daarom tijdens het kuilen voortdurend blijven rijden. Alex heeft met een tweede tractor meegereden en is ook na het vertrek van de loonwerker nog enige tijd doorgegaan. Inmiddels zit er al zand over de kuil. Over een weekje of zes kunnen we de mais aan de koeien voeren.

De maiskuilen worden aangereden

Egeltje

maandag, oktober 1st, 2007

Terwijl het buiten al aardig herfstig wordt, vonden we nog een heel klein egeltje in de tuin. Het egeltje was al wel voorzien van de nodige stekeltjes, maar voor ons gevoel te klein om alleen de winter door te komen. We hebben het egeltje onder een grote struik gezet en gelukkig zagen we even later moeder egel ook nabij. We gaan er vanuit dat ze zich samen wel redden. We konden het niet laten om toch even een foto te maken. Bij deze dus.

Egeltje