Archive for november, 2007

’t Bakhuus van Mans

donderdag, november 29th, 2007

Tot eind 1999 hadden we een hele markante buurman. Mans Rodijk. Een man van de oude stempel, die alles wist van de natuur. Als de jagers een drijfjacht hielden, stond Mans achter zijn huis en zag precies waar de jagers de hazen over het hoofd zagen. Mans woonde in een oud boerderijtje, met oude schuurtjes eromheen, zoals vroeger zoveel boerderijtjes. Mans woonde onder een grote, dubbele beuk.
Enkele jaren nadat Mans is overleden is het oude boerderijtje gesloopt en is een nieuw huis gebouwd. Ook het bakhuisje en de aardappelkelder moesten eraan geloven. Het bakhuisje vonden we zo speciaal, dat we het zelf hebben gesloopt en de stenen hebben opgeslagen. Hieronder een foto van het bakhuisje van Mans.

Bakhuus van Mans

Brrrrrrrrrrrr

donderdag, november 15th, 2007

Afgelopen week wilden we de laatste dieren opstallen. Als het buiten zo nat is en koud bovendien, is het binnen beter toeven. Het gras bevat ook weinig voederwaarde meer, dus de dieren vallen eerder af dan dat ze nog groeien in de wei. Wat we ook probeerden, 5 dieren wisten steeds te ontsnappen en lopen nu dus nog in de wei. Vanochtend was het een beetje kouder en alle 5 stonden ze zeker een uur aan het hek te wachten. Naar binnen willen ze echter nog steeds niet, dus blijven ze nog eventjes in de kou.
Voor koeien is dit overigens geen probleem, aangezien een koe veel beter tegen de kou kan dan tegen hitte. Tot een temperatuur van -5 C voelt een koe zich prima. Deze week gaan we het gewoon nog een keertje proberen, kijken of ze dan wel naar binnen willen.

Wachtend voor het hek

Onze grote kleine hulp

zondag, november 4th, 2007

Sarah is ’s morgens altijd vroeg wakker. Ze houdt niet van tv kijken. Vrijwel iedere zondagmorgen is ze dus al vroeg in de melkstal. Ze kletst honderuit, helpt met koeien wisselen en verveelt zich niet snel. Het leukste blijft natuurlijk het voeren van de kalfjes. Ze weet al precies wat hier moet gebeuren en is soms zelfs sneller dan wijzelf. Zodra William begint te voeren gaat Sarah mee op de trekker en wanneer William de koeien raapschilfers voert, loopt Sarah er achteraan met een emmer mineralen. Ook al duurt het soms een beetje langer, het is wel erg gezellig met zo’n kleine kletsmajoor om ons heen.

Mineralen voeren