Archive for oktober, 2012

De laatste dagen

zondag, oktober 28th, 2012

Het zit er bijna weer op. Het weideseizoen. De koeien gaan nu nog zo’n 1,5 uur per dag naar buiten en verder zijn ze binnen. Niet omdat het te koud is voor de koeien. Deze temperatuur vinden ze aangenamer dan hartje zomer. Maar de groei is uit het gras. Ook al is het gras nog prachtig groen, het bevat weinig voedingsstoffen meer. Ook groeit het bijna niet meer, waardoor beschadigingen als gevolg van het weiden, slecht herstellen. De koeien krijgen nu al het grootste deel van hun rantsoen op stal. Buiten lopen ze alleen nog voor een beetje zon en een frisse neus. Volgende week of de week erna sluiten de staldeuren om in het voorjaar weer open te gaan voor koeien die dan weer enthousiast op zoek gaan naar vers gras.’

melkkoeien in de herfst

Mais en aardappels

zondag, oktober 28th, 2012

Zo’n anderhalve week geleden is de mais geoogst. Dat is altijd een hele klus. ’s Morgens om half 7 stonden de eerste tractors met aanhangwagens en aanrijtractor al op het erf. Gelukkig was het vrij droog en kwamen ze niet steeds vast te zitten in de modder. De mannen hebben er al heftige weken op zitten. In de mais is het hard werken, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en dat zo’n 6 dagen per week tot alle mais van het land is. We hebben niet meer zoals vroeger, elke keer als de loonwerker komt, het eten klaar. Maar de mais is toch wel bijzonder. Dus dan zorgen we altijd voor stevige korst. Toen aan het eind van de middags zo’n 13 ha mais aan de kuil zat, was er ook 5 kg aardappelen, zuurkool en een flinke pan hachee verorberd.

Maiskuil

Nog niet verleerd..

woensdag, oktober 10th, 2012

In het verleden heb ik vaak geassisteerd bij de geboorte van een kalfje. De laatste jaren bijna niet meer, of hooguit nog wat hand- en spandiensten verricht. Dus toen ik afgelopen week een dagje alleen was en een koe voor het eerst in haar leven een kalfje kreeg, was het best even spannend. Normaal kalft een koe vaak zonder hulp, maar als ze bij haar eerste geboorte een stierkalfje krijgt wordt het soms wat zwaarder. Ditmaal ook. Koe onwennig, boerin onwennig dat vraagt gewoon om wat geduld.
Toen de aanstaande moeder rustig ging liggen, kon ik assisteren. Langzaam maar zeker kwam het kalfje eruit en nadat ze even goed was drooggewreven, kon moeder rustig kennis maken met haar jonge zoon. Even nog wat onwennig, maar daarna steeds beslister heeft moeder haar zoon drooggelikt.

Buurtwinkel Marienheem

woensdag, oktober 3rd, 2012

Vanmiddag was ik bij de opening van de buurtwinkel en bakkerij in Marienheem.. In samenwerking met Salland wonen heeft de Parabool hier een prachtige winkel en bakkerij gerealiseerd. Winkel en bakkerij bieden werk aan circa 10 cliƫnten van de Parabool. Met de komst van de winkel kunnen mensen uit Marienheem weer in het dorp terecht voor vers brood, heerlijke appeltaart en allerhande levensmiddelen. Zuivel van onze boerderij, mede gemaakt door trotse medewerkers van de Parabool, is ook in Marienheem te koop. Vanmiddag was er een proeverij, zodat alle bezoekers kennis konden maken met de lekkere producten die in winkel verkrijgbaar zijn. Mooi, al die trotse medewerkers die hun nieuwe werkplek lieten zien. Mooi ook dat zoveel mensen uit Marienheem de nieuwe winkel kwamen bekijken. Dit belooft veel goeds voor de buurtwinkel. Van hieruit wensen we de Parabool in Marienheem heel veel succes!

Opening door Maria en Wout