Voorjaar in de lucht..

Ruikt u het ook, als u buiten komt? Overal wordt weer mest uitgereden en voor ons is deze geur onderhand een voorbode van het voorjaar. Wat ons betreft mag het eerst nog wel even echt winter worden, maar we zijn al wel weer volop bezig met de voorjaarsgroei.
Vandaag is de eerste mest uitgereden. Mest wordt tegenwoordig in kleine sleufjes in de grond gebracht. Er is dan minder kans op vervluchtiging van ammoniak. Wanneer je al heel vroeg in februari mest uit kunt rijden, dan worden de voedingsstoffen uit mest zo goed mogelijk benut. Veel van de voedingsstoffen zijn gebonden aan organische stof. Dit moet eerst door het bodemleven (o.a. wormen) worden afgebroken, voordat de voedingsstoffen voor de plant beschikbaar komen. Wanneer na half maart de grasgroei goed op gang komt, zijn er dan veel voedingsstoffen uit mest beschikbaar. Hierdoor hoeven we minder kunstmest te gebruiken. Als het nog een paar dagen droog weer blijft, dan zit de mest in de grond en mag het wat ons betreft gaan winteren.

Niels Jansen aan 't zodebemesten

2 Responses to “Voorjaar in de lucht..”

  1. René schreef:

    Ha, ha: ruikt u het ook?! Was het maar waar.
    Ik ruik hier helemaal niks. Ja, de auto’s uiteraard (in alle seizoenen hetzelfde) en een beetje verbrand hout vanwege de open haarden. Maar verder? Deventer is een kleine provinciestad maar groot genoeg om de natuur niet te kunnen ruiken. Om te weten in welk seizoen je leeft hebben we hier een kalender nodig. Dat werkt ook wel goed hoor, maar de geurtjes moet ik toch echt bij Albert Heijn kopen. En laat die nou net geen mestgeur in hun assortiment hebben… ‘Nee meneer, daar is geen vraag naar’.

  2. Administrator schreef:

    Je bent natuurlijk altijd welkom om boerenluchtjes op te komen snuiven.