Koe in de wei

De hele week werd het al aangekondigd. Wij willen naar buiten!! Hoorden de koeien iemand aan de achterkant van de stal, ging er een hek open of dicht, dan werd er luid geloeid. Alle dames kwamen in de benen en gingen op een kluitje staan. Voor de achterdeur, kop richting zon.
Woensdag was het dan zo ver. De omheining was gerepareerd, waterbakken gevuld en de kievitsnesten beschermd met een klein draadje. ’s Middags rond twee uur gingen de staldeuren open en daar gingen ze. Het blijft bijzonder, koeien voor het eerst weer naar de wei. Al rennend, springend en loeiend wordt iedere hoek van de wei opnieuw ontdekt. Het rennen en springen duurt geruime tijd. Zo’n eerste dag komen de koeien amper aan eten toe, vol van opwinding over het buiten zijn.
Eigenlijk bruist de hele eerste week van opwinding. Omdat we de rantsoenovergang wat geleidelijk willen maken, gaan de koeien deze week halve dagen naar buiten. ’s Morgens staan ze echter al te loeien bij activiteit achter de stal en als de deuren open gaan, rennen ze nog steeds de stal uit. De opwinding gaat na enkele dagen al wel wat sneller over. Nu gaan ze vrij snel aan het eten en genieten ze in ieder geval van het verse, jonge gras.

In de rij voor de deur

Naar buiten

Beschermd kievitsnest

4 Responses to “Koe in de wei”

 1. Irma de Jong-Groenwold schreef:

  Hoi Liesbeth en William,

  Het ziet er weer geweldig uit als de koeien naar buiten mogen!
  We hopen dat het een goed seizoen wordt voor de koeien en natuurlijk voor jullie met de kids.
  Hartelijke groeten,
  Kees en Irma de Jong

 2. Marjan schreef:

  Wat een geestig verhaal, ik heb er smakelijk om gelachten!! Maak je de volgende keer een filmpje?? Lijkt me zo leuk om te zien.

  Vriendelijke groeten,

  Marjan.

 3. René schreef:

  Hier in de stad (Deventer) zeggen we voortaan: “Ik ben zo blij als een koe!” Alleen als we blij zijn natuurlijk. Of is het ‘natuurlijk blij zijn’? Nou ja, in ieder geval, mocht ik reïncarneren, dan weet ik het nu zeker: graag als een weidekoe!

 4. Wat een leuk verhaal en wat een moderne boerderij!
  Mijn hele beeld van het boerenbedrijf en de omgang met de dieren veranderd door julie weblog en website!
  Pasgeleden heb ik in een supermarkt jullie overheerlijke vla gekocht (mijn dank aan de dames is groot) en ik kom zeer binnenkort eens vanuit Deventer aanfietsen om alles met eigen ogen te bekijken!