MKZ

MKZ in Engeland. Dat was even schrikken gisteren. Vooral wanneer je bedenkt hoeveel dieren over en weer worden vervoerd. Ineens zijn we weer zes jaar terug. De uitbraak in Nederland was toen ook traceerbaar naar MKZ in Engeland. We denken terug aan de spanning na de eerste uitbraak en vooral ook aan de weken erna, toen het virus snel verspreid raakte. Niet alleen de ruiming van veel vee, maar vooral ook de geïsoleerde positie van de boeren in het besmette gebied heeft toen veel indruk op ons gemaakt. Gedurende lange tijd mochten ze geen bezoek ontvangen en was het soms zelfs niet mogelijk om boodschappen te doen. Alle dingen die gewoon zijn worden dan ineens bijzonder en dat terwijl het in het gebied al heel spannend was.
Zes jaar geleden hadden wij mazzel. We zaten gedurende de gehele periode in het toezichtsgebied en alle beperkingen die toen voor ons van toepassing waren, waren over het algemeen nuttig en heel dragelijk.
Nu gisteravond bekend werd dat het virus in Engeland mogelijk afkomstig is uit een laboratorium, is dit kwalijk, maar ook heel geruststellend. De kans is dan groter dat er niet al veel meer besmette bedrijven zijn, van waaruit virus is verspreid. Jaren geleden hebben we in de polder ook een of twee geïsoleerde uitbraken gehad, toen afkomstig van het Centraal Diergeneeskundig Instituut. Toen was het snel onder controle. Nu (met alle maatregelen die na de voorgaande MKZ crisis in Engeland zijn getroffen) hopelijk ook in Engeland.

PS: vanwege de MKZ uitbraak in Engeland is de koepromenade tijdelijk gesloten.

Comments are closed.