Nog niet verleerd..

In het verleden heb ik vaak geassisteerd bij de geboorte van een kalfje. De laatste jaren bijna niet meer, of hooguit nog wat hand- en spandiensten verricht. Dus toen ik afgelopen week een dagje alleen was en een koe voor het eerst in haar leven een kalfje kreeg, was het best even spannend. Normaal kalft een koe vaak zonder hulp, maar als ze bij haar eerste geboorte een stierkalfje krijgt wordt het soms wat zwaarder. Ditmaal ook. Koe onwennig, boerin onwennig dat vraagt gewoon om wat geduld.
Toen de aanstaande moeder rustig ging liggen, kon ik assisteren. Langzaam maar zeker kwam het kalfje eruit en nadat ze even goed was drooggewreven, kon moeder rustig kennis maken met haar jonge zoon. Even nog wat onwennig, maar daarna steeds beslister heeft moeder haar zoon drooggelikt.

Leave a Reply