Raapschilfers

Sinds deze week hebben onze koeien dagelijks raapschilfers op het menu. Raapschilfers is het restant wat achterblijft bij het persen van koolzaadolie.
Voor koolzaadolie worden de zaadjes van de koolzaadplant gebruikt. Na het persen blijft een soort koek achter. Dit wordt geperst tot brok en vormt dan prima koeienvoer.
Raapschilfers bevat circa 12,5% vet. Dit onverzadigd vet levert onze koeien energie. Een deel van de onverzadigde vetten uit het voer komen in de melk terecht. Hierdoor neemt het gehalte aan onverzadigde vetzuren in de melk toe, ten koste van de verzadigde vetzuren. Voor ons is dit de eerste stap op weg naar zuivelproducten met een hoger gehalte aan onverzadigde vetzuren.
Door de komende tijd het jood-getal van de boter te meten, kunnen we nagaan of het gehalte aan onverzadigde vetzuren inderdaad toeneemt.

Ans Rekveld heeft afgelopen zomer prachtige foto’s gemaakt van bloeiend koolzaad. Hieronder ziet u één van deze foto’s.

Koolzaad in bloei

Comments are closed.